Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Doomscrolling

26 feb , 2022, 21.58 Markus

 

Visste du att det finns ett uttryck som heter doomscrolling? Och att du med stor sannolikhet har sysslat med det, antagligen ganska mycket tom. på den senaste tiden.

Doomscrolling betyder att man surfar på nätet och läser stora mängder negativa nyheter utan att riktigt kunna sluta. På senare år har man kunnat surfa efter negativa nyheter ganska lätt, speciellt i den anglosaxiska världen med presidentval, Brexit, korona och fast vad.

Under pandemin har det blivit något av ett problem för människor som pga. koronarestriktioner jobbat/studerat hemifrån och därmed haft både tid och möjlighet att surfa på nätet under längre stunder.

De senaste dagarna har jag doomscrollat så det förslår. Sportlovet blev lite annat än vi planerat pga. barnens korona, så det har varit gott om tid att ligga på sofflocket och läsa nyhet efter nyhet på Twitter om läget i Ukraina. Twitter är en ypperlig kanal för doomscrollande då där dels delas mycket nyheter men också för att framstående politiker och experter kommenterar frekvent på Twitter.

Det är svårt att dra en gräns mellan en skälig mängd faktasökning och excessiv doomscrolling. Kanske man kan tänka så, att när man redan läst alla nyher man hittat och försöker refresha nyhetssajten för att se om något nyt kommit upp. Då är det antagligen dags att gå ut och ta en promenad.

Må väl. Och läs bara en skälig mängd nyheter åt gången på sociala medier.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *