Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Höst i skafferiet

4 sep , 2021, 12.28 Mia Anderssén-Löf

 

En frisk höstvind rufsar i lövverken utanför mitt fönster. De ännu gröna löven klamrar sig fast, och jag ser inget av dem falla. Än.

Jag har krupit ihop i ett soffhörn under en filt och med en varm sjal om axlarna, i hopp om att mota förkylningen som kommit in i vårt hus. En knapp månad in på höstterminen – jag borde inte vara förvånad. Utanför Malmska sjukhuset ringlar bilkön till covid-19-testningen fram som en monsunfylld Amazonasflod.

Tack och lov gjorde jag slag i saken i augusti och beställde de delar jag saknade av Svenskt Patristiskt Bibliotek, och när jag nu ändå hade en beställning på gång, en bok som fattats mig av Wilfrid Stinissen och en om ledarskap i ideella organisationer. Nu ligger de här och var, somliga uppslagna, somliga med bokmärken i.

Jag tror jag i något sammanhang hört biskop emeritus Erik Vikström säga att präster borde läsa för att förebygga utmattning. Jag kan förstå det. Både i Matteusevangeliet och Lukasevangeliet återges hur Jesus talar om att bära fram det som är gott ur hjärtats goda förråd. Jag tänker på tankevärlden som ett sådant förråd. När jag tar del av andras tankar, fyller jag på mitt inre skafferi med råvaror. Av dem kan jag sen svänga ihop en tre-rätters-predikan, en näringsrik inledning eller en mättande andakt, när hungriga ögon söker mina.

Det ger mig ett lugn att vet att det finns ett och annat i mitt inre skafferi, så att jag har något att tillreda av. Och för mig är förstås Bibeln huvudingrediensen i allt jag tillreder.

Det är inte likgiltigt vad man fyller förrådet med. Vilka slags tankar. Med kärlek till kokkonsten har jag utvecklat en idé om vad goda råvaror är och vilka leverantörer jag vänder mig till för att få dem. Den är förstås bara min förståelse, och den är intimt förknuten med hur jag lagar mat. Var och en har sin egen förståelse av vad god mat och god teologi är.

Jag tror det är klokt att vara öppen för att den förståelsen vidgas efterhand, när man älskar det man gör. Att handla ekologiskt och närproducerat har blivit en aspekt som väger allt tyngre med tiden. Väger man in ett klimatperspektiv kanske man också vegetariska rätter kommer till på menyn. På samma sätt är det med litteraturen för en teolog. Nya tider och erfarenheter och öppnar nya perspektiv.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *