Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ekofasta i skidspåret

13 mar , 2021, 21.35 Markus

 

Förra veckan skrev jag om rocken som hade ett högt användningsvärde. Tänkte fortsätta lite på samma tema och skriva om årets införskaffning: ett komplett skidset för 78€.

Efter en paus på drygt 30 år tänkte jag att man kunde prova på terrängskidning igen. Hade gjorde det senast på lågstadiet, såvida man inte beaktar sluten ordning på skidor vintern 1999 i Dragsvik. Det fanns inte egentligen snö då, så vi hade en gång sluten ordning på kasernbacken i något som liknade snöslask. (sluten ordning är när man står på raka led och vänder och har sig synkroniserat när något ger order).

Tänkte inleda meningen med att tala om flataskidor men inser att alla inte kanske förstår att ”flata” (med kort a) inte handlar on sexuella minoriterer utan är ett gammalt uttryck för terrängskidor. Har rimligtvis något att göra med att man skidar på flat mark.

Hur som haver, bestämde mej för att haka på trenden och terrängskida i år, när man bokstavligen kan starta från bakgården. Jag ville däremot inte investera hundratals euro i utrustning jag inte kände till, så gick till den ypperliga sportloppisen på Tavastvägen där man kan köpa (och sälja) begagnad sportutrustning. Personalen var dessutom kunnig i utrustningen de sålde, så de hjälpte mej att välja rätt längd på skidor och stavar och kollade att skidorna hade samma bindningar som pjäxorna jag valde.

Dagen därpå gjordes detta millenniums skidpremiär i spåret nära oss. Tog med barnen, så att det inte skulle se så töntigt ut när en vuxen man inte kan skida.

Till min förvåning var skidspåren fyllda av människor i min ålder som inte riktigt kunde skida särskilt bra heller. Den äldre generation skidade om oss till vänster och höger, men de flesta i min ålder höll ungefär samma fart. Enligt min subjektiva observation är det verkligen så, att den äldre generationen håller högre tempo än min egen generation. Det är ganska logiskt då de äldre skidat aktivt sedan barndomen medan vi som växte upp med nästan snöfria vintrar (i södra Finland) inte fått vanan att skida. Vi har kanske åkt mera slalom och snowboard, men i terrängspåret har man ingen nytta av det.

Jag tog som mål att skida 78km denna vinter, då skidpaketet kostade 78€ och skulle då landa på 1€/km. Har nu tom. skidat några kilometer över 78km, så paketet är ganska prisvärt. Och skidorna går att använda även nästa säsong, om det blir vinter igen. Har dock lite snålats på lite smalare pjäxor, då mina pjäxor verkar vara nästan lika breda som skidspåren och det bromsar upp min fart. Kanske det kommer nya (begagnade) skidpaket till salu när snön smälter, skall hålla utkik?

Är dock nöjd med anskaffningen. Nedan en bild på laggen. Må väl och köp prisvärt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *