Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Cancel culture

13 feb , 2021, 20.09 Markus

 

Det nysvenska ordparet cancel culture börjar sakta men säkert krypa in i vardagliga konversationer. Det betyder i sin korthet att man försöker undvika att nämna en person (eller dess verk) om den sagt eller gjort något obra. Oftast handlar det om handlingar där man slagit uppifrån nedåt, alltså att någon person i god ställning sagt eller gjort något obra mot en person i en sämre ställning i samhället. Typexempel på sådana handligar är homofobi, xenofobi eller rasism.

Nu är jag väl medveten om att jag är en vit, medelålders cisperson och att man lätt hamnar på sju famnars vatten i sådana diskussioner men tänkte ändå göra ett försök.

Läsare av mina tidigare inlägg vet är det läses Harry Potter-böcker i vårt hushåll. Detta är då en bokserie som handlar om ett gäng barn som mot smått osannolika odds kämpar för att bli accepterade för vem de är. Författaren J.K Rowling har även senare skrivit en fri forsättning i form av Fantastiska vidunder och var man hittar dem som handlar om Newt Scamander och magiska djur. Även där jobbar Newt (med livet som insats) för att få djur som upplevs hotfulla att bli accepterade av samhället, då djuren på riktigt inte är farliga.

Nu när vi läser Fantastiska vidunder med barnen är jag lite förbryllad över att J.K Rowling borde canslas, som man säger på god svenska. Hon kommenterade för en tid sedan lite konstiga saker gällande transsexualitet och det ledde till att hon nu inte är särskilt populär bland många unga vuxna. Det blev något av en skitstorm på sociala medier då många blev förvånade över att just hon sade så.

Med tanke på att hon radat upp bok efter bok där den lilla människan (och djuret) kämpar mot maktens fasader och inspirerat en generation av läsare känns det konstigt att hon behöver canceleras. Jag tänkte nog inte göra det ännu, skulle gärna få lite mera kött på benen kring att hon bör canceleras.

Dessutom har vi boken på hälft, så skulle ogärna lämna den halvläst.

Må väl

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *