Vardagstro och söndagstvivel

#vifirarjul,attityd,barn,sorg

Jag julstressade, ursäkta.

16 Dec , 2020, 23.08 sandra

 

Jag hade en eftermiddag av julstress. Sen såg jag på min sovande halvåring och fick säga till mig själv att skärpa mig.


Några jular har vi sett på julstress utifrån och sagt att så länge vi får vara tillsammans och helst är hemma är det tillräckligt. Så länge Oliver mår bra, om vi helst inte är på sjukhus. Förra året var vi så lyckliga då Oliver kunde vara med. Förra julen var en god jul.


Den här julen är han inte längre hos oss. Hur jag än stressar inför den här julen och hur sagolikt jag än gör allt kommer inget fylla hans tomma plats. Det kommer att vara sorgligt och det kommer att vara svårt.


Coronajulen gör julen annorlunda för många. Vi kommer att fira julafton på vår lilla trio. Det kändes skönt att bestämma det.


Förhoppningsvis tillåter coronan oss att fira med den utökade familjen under julhelgens andra dagar. Vi avvaktar ännu.

Det blir som det blir.


För vår halvåring är det inte så stor skillnad. Han har ingen föreställd bild av en perfekt jul. Han bryr sig inte om paket. Han kommer inte att önska saker var annorlunda för att det är jul. Det lilla paketet han får är mest för oss vuxna. För att vi vill se den lilla killen öppna sin första julklapp. Men vad som finns i paketet har ingen betydelse för honom.


Jag och Nicke funderade vad som gör vår julafton bra. Båda sa maten, att vi är tillsammans och någon slags Hosianna.


Vi listade vilken mat som är viktigast och bestämde att vi fixar det på listan. Vi gör det lättfixat. Julkyrkan blir digital och i pyjamas. Tycker egentligen det låter underbart. Härlig är jorden i soffan!


Vi kommer att besöka Olivers grav förstås. Det kommer att kännas extra tungt för att det är jul. Så är det bara.


Så här blir väl julen oavsett. Det är min påminnelse till mig själv efter en onödig eftermiddag av julstress. Skärpning.


Julstress gör inte min jul godare. Julen blir så god den blir med de förutsättningar vi har.

Har du ställt onödiga krav på dig själv inför jul? Kanske kan du också lämna bort det som gör dig stressad.


En stor kram till er som firar jul på sjukhus, i oro, sorg, ensamhet eller i rädsla. Julen är bara en helg. Snart kommer vardagen igen. Den kan vara godare än julen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *