Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Jultider på kommande

5 Dec , 2020, 16.17 Markus

 

Råkade titta i kalendern och noterade att julen är på kommande. Visst finns det små ledtrådar där hemma såsom adventskalendrar och önskemål om julklappar, men har på något sätt missat att vi hoppat över till december månad. Ute är bäckmörkt, så svårt att gissa sig till dag eller månad.

På många sätt blir det säkert en annorlunda jul, men jag vet ärligt talat inte om det är dåligt på alla plan. Normalt är julen en tid av stök, stress och farande omkring. Vilket få verkar tycka om men de flesta ändå gör, år ut och år in.

Kanske denna jul kunde bli en jul då man har mindre stök och mindre tokrännande i diverse shoppingcenter för att hitta det ena och det andra. Kanske kunde julen handla om att varva ner? Och vara med de nära via olika digitala kalaner. Vi hade nyligen ett 75-årskaffe där alla satt vid våra egna matbord och åt egen kaka. Men vi var alla ändå samlade och umgicks i några timmar via skärmarna. Men ingen behöver åka någonstans, vilket var skönt.

Jo, det finns säkert många hushåll där sådana digitala umgängen inte är möjliga eller ej anser som ”riktigt” umgänge, men kan intyga att det fungerar relativt bra bara man får tekniken att fungera. Ha kameran (antigen i telefonen eller datorn) tillräckligt högt uppe och se till att utrymmet är tillräckligt upplyst.

Och sedan måste man våga prova på det. Även om man haft en viss jultradition sedan tidig medeltid så hjälper det inte så mycket nu. Man får bara gilla läget och göra det bästa av den.

Öva gärna fast en gång innan det stora digitala julmötet med släkten/familjen. Ordna fast ett luciakaffe eller adventskaffe, så får ni känsla för hur det fungerar. Det finns ett antal kostnadsfria program med vilka det går lätt att fixa. Tänkte inte göra reklam här nu för någon specifik, men t.ex Zoom är tämligen fungerande och lättanvänd. Kräver att den som skapar mötet registrerar sig i tjänsten, men dess basfuntioner är kostnadsfria.

Må väl. Och prova på digitalt firande.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *