Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt

Jomen, jamen, nejmen

19 sep , 2020, 09.14 Markus

 

I går kom det ett beslut från högsta förvaltningsdomstolen gällande domkapitlens möjlighet att varna präster som viger samkönade par.

Man blir lite matt när man följer med denna till synes eviga följetong. Gårdagens beslut är varken bu eller bä, det är en ytterligare juridiskt teknikalitet som kan tillämpas lite hur man vill. Vilket väl är kyrkans önskan. Att alltid lämna lite tolkningsmån, så att nu varken de (aktiva) konservativa eller den stora kyrkoskattsbetalarmassan blir upprördra. Antagligen kommer domkapitelel uppåt i landet att utfärda varningar, medan det antaligen blir färre av dem här i söder. Borgå stift finns ju både i Berghäll och i bibelbältet, så kan ju bli intressant. Kanske Borgå stift kan ge regionala varningar eller halvvarningar, så att alla är nöjda.

Denna balansgång där man samtidigt vill behålla de aktiva och den stora betalande skaran är, i mitt tycke, en kompomiss som på sikt inte håller vatten. Om kyrkan klart inte vill stå för något, borde det sägas rakt ut. Men denna eviga jomen, jamen, nejmen börjar bli lite tröttsamt.

Kanske det nu är bara jag som reagerar onödigt stark på detta, men jag har svårt med otydligt ledarskap. Såvida inte ledarskapet uttalat skall vara otydligt. Då är det bara att flumma på. Men, som sagt, då måste det vara uttalat att man ämnar flumma kring detta ämne och sedan kan envar dra sina slutsatser om man vill följa ett sådant ledarskap.

Må väl, i väntan på varningar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *