Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

När man gör något för sista gången, vet man det sällan

13 jun , 2020, 08.12 Markus

 

Det händer att man stöter på uttryck som talar till en på ett oanat sätt. I min favoritpodd Ted&Kaj berättar Ted om detta med att när man gör något för sista gången, vet man sällan att det är sista gången man gör det.

Han använder som exempel att man antagligen inte vet, när ens barn för sista gången sitter självmant i ens famn. Någon av de gångerna barnet gör det (antagligen i tidig skolålder) är det för sista gången det händer. Tyvärr är risken stor att man just då håller på med något annat och inte kanske inser djupet i den stunden. Man får ju innerligen hoppas på att man inte just då är på sociala medier eller läser t.ex detta blogginlägg.

Som förälder till barn i just den åldern var detta ett argument som träffade och sjönk. När jag lyssnade på podavsnittet fixade jag med byke. Jag fann mej själv en stund senare ståendes helt stilla och nästan med lite overklighetskänsla. Hade aldrig tidigare tänkt på att så ju faktiskt är fallet. Att livet i större utsträckning blir en serie sista gånger utan att man vet det. Det kan gälla ens barn eller andra nära&kära. Eller att ens favoritställe för zakuskbruncher meddelar att de stänger och man inte hinner dit för en sista gång.

Kan noteras att sista gånger relaterade till nära&kära är mera viktiga än zakuskbruncher, men råkade för en tid sedan gå förbi den tomma restaurangen och blev lite vemodig.

Man måste naturligtvis kunna glömma och inte bli och älta sig i det förgångna, men kanske detta är något som delvis kommer med åldern? Att man bryr sig om att något skedde för sista gången. Kanske har man blivit medveten om livets begränsingar och om att allt har ett slut. Vilket man som ung och odödlig inte gör.

Nu är det väl lämpligt att avsluta med något i stilen med ”ta vara på stunden, för den kommer aldrig igen” eller något annat paulocoelhoaktigt.

Må väl. Och ta vara på stunden (:

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *