Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Från teologteorier till tantfunderingar

12 jun , 2020, 16.45 monica

 

Efter att ha funderat på saken ett tag, inser jag att man kanske inte skall blanda djupa teologiska utläggningar med lättsamma kåserier ur mormorsperspektiv. Således kommer jag i fortsättningen att publicera de djupa teologiska kåserierna på Johannes församlings egen fb-sida, och i stället komma med lättsamma utläggningar om livet efter bäst-före-datum i den här bloggen.

Vad är det då som definierar en typisk kvinna- i-översta-medelåldern? En förkärlek för pelargoner, katter och blommiga gardiner? Benägenheten att laga tre gånger så mycket mat som går åt då de yngre generationerna aviserar sin ankomst? Vanan att spara på udda sockor (utmärkta putstrasor), spara på använda paketpapper (kan återanvändas om man öppnar paketen försiktigt) och t-shirts med konstiga fläckar som aldrig går ur?

Efter att ha svarat ja på samtliga frågor inser jag att jag är född tant, eller åtminstone har varit på väg mot tantfaktor 10/10 ungefär sedan jag slutade skolan. Det som har ändrats de senaste åren är att mitt yttre har börjat motsvara min inre ålder. Och, kanske, en viss insikt om att jag aldrig kommer att hinna med allt jag ville göra.

När de återstående åren är betydligt färre än åren bakom får en prioritera det viktigaste. Och det viktigaste är det som blir gjort, inte det som blev ogjort. Jag kan urskulda mig oändligt för dammet i bokhyllan, men faktum är att om jag verkligen tyckte att dammtorkning var viktigare än boken jag fick ögonen på när jag precis lyft dammtrasan – ja, då hade jag inte släppt trasan och tagit boken i stället. Antagligen hade jag inte ens haft en bokhylla.

Vart vill jag komma med detta? Våga släppa taget om bilden av ditt perfekta jag! Se dig i spegeln och bejaka din inre tant eller farbror. Om du är ärlig och barmhärtig mot dig själv och mot dem du träffar blir livet, vare sig du har merparten framför eller bakom dig, mycket trevligare för alla berörda parter. Du kanske äntligen kommer åt att torka dammet bakom alla de där böckerna du pliktskyldigast tänkte att du borde läsa. Kanske du släpper hela dammtorkningsproblematiken för att ringa till moster Sigbritt i stället?

Bara du vet vad som är viktigast, just nu. Gå i frid, min vän, och urskulda dig inte härefter. Endast sanningen kan göra dig fri.

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *