Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Skola på distans gör skillnad på folk

21 mar , 2020, 13.27 Markus

 

Vi har barn som har distansskola hemma för tillfället. Det är oklart hur länge distansundervisningen fortsätter, men antagligen åtminståne tills 13.4. Det finns teorier om att det fortsätter fram tills slutet av maj.

För vår del är detta en hanterbar situation. Barnen har egna rum och vi råkar har en överbliven laptop, så de kan göra sina skoluppgifter och hålla kontakt med lärare och klasskamrater via digitala portaler.

Vi föräldrar råkar dessutom ha jobb som kan skötas på distans. Vi har även ett intresse för att barnens skola går bra och kan (tills vidare) hjälpa till med skoluppgifterna. Vi har även intresse, förmåga och ork att laga mat och hålla vardagen rullande.

Båda föräldrarna kan de kommunikatiosprogram med vilka barnen håller kontakt med läraren, så vi kan även fungera som IT-stöd.

Tyvärr finns det många som inte har samma situation. Barn som inte får samma stöd hemifrån, för att inte nämna skäliga arbetsutrymmen och skälig arbetsro. Eller ett varmt mål mat mitt i skoldagen.

Sociala medier är för tillfället fyllt med bilder från mysiga hemskolor och nyttiga tips. Inget illa om det och bra att folk delar tips, men jag kommer inte över det att många av dem som delar sin mysiga hemvardag kunde ägna en tanke åt de familjer som inte har det så. Vi kommer, som ett resultat av denna vår, antagligen att se ökade skillnader i barnens kunskaper och mående. De barn som har kunniga och hjälpsamma föräldrar kommer att avancera normalt (eller t.o.m gå lite längre/djupare i curriculan) medan en del av barnen kommer att halka efter och få sociala följder. Och detta delvis bara för att man inte har samma tekniska, praktiska och kunskapsmässiga stöd hemifrån.

Skall bli intressant att se ifall sociala problemen ökar nu under våren. Det blir rimligtvis uppsägningar och permitteringar, så man kunde anta att sociala problem i hemmen ökar. Förhoppningsvis kan barnens skolvardag i hemmet vara drägligt fast det finns sociala problem. Annars är den onda cirkeln i gång.

Jag vill inte guilttrippa alla de aktiva föräldrar som tagit hemskolan som ett spetsprojekt i sitt liv (vilket det ju absolut är), men vi borde på något sätt kunna hjälpa till de barn som inte har det så bra. Att de har tillräcklig utrustning, att de får arbetsro och den hjälp de behöver. Och varm mat, som de inte själva behöver laga.

Diakonin har fullt upp med de äldre och utsatta, så kanske vi andra kunde hjälpa dessa barn på något sätt?

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *