Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ingen snö

18 jan , 2020, 18.52 Markus

 

Skulle egentligen skriva om möjligheter att avancera till ledarskapspositioner inom kyrkan, men skriver hellre om en utmaning som barnfamiljer i södra Finland har just nu: avsaknaden av snö och is.

Det normala har varit, i varje fall fram tills detta år, att man försöker genomlida regnet och rusket i november i vetskap om att lite kallare och klarare väder kommer kring jul eller just efter jul. I december stör inte avsaknaden av snö och is så mycket, för man har så mycket program att man inte hinner tänka på friluftsliv.

Däremot blir det mera problematiskt efter jul, då barnen ännu har nästan två veckor ledigt och i januari har man inte så mycket extra program.

Barnen borde lockas ut och andas frisk luft, men det är ganska svårt när det är +4, ösregn och styv kuling. I januari borde man kunna skicka barnen till den lokala skridskobanan eller bara ut och bygga snögubbar. Eller åka till den närliggande skidbacken.

Vi besökte idag en konstisbana några metrostationer bort. Isen var i gott skick, men duggregnet tog lite ner på stämningen. Då naturisläget varit lite skralt de senaste åren har barnen inte lärt sig att skrinna så bra som t.ex min generation lärde sig. Kanske det även har att göra med att barnen idag har så många hobbyn att de inte hinner vara nästan varje dag på sportplan och skrinna. Har själv ett starkt minne av att man var nästan dagligen på sportplanen och skrinnade, men kan vara att tiden förgyllt minnet?

Hur som haver, barnen skrinnar inte så mycket och skidar ännu mindre, då det inte heller finns någon snö. Visst åker vi till närliggande slalombackar relativt frekvent, men för tillfället skulle man behöva åka minst 90 minuter norrut för att komma till första stället med mer än en backe öppen. Ett heldagsprojekt, därmed. Vi har ett antal backar på 15-20 minuters väg härifrån, men de lämpar sig bättre för vattenskidning än slalom just nu.

Synd att det blivit så. Vi får hoppas att det är en temporär anomali i temperaturen, men tyvärr stöder vetenskapen inte riktigt det.

Nedan är ett bildpar från idag. Bilden till vänster är tagen kl 13 och bilden till höger är tagen kl 14. Bilden till vänster (där det är ett dussin kitesurfare på en isfri vik) borde inte vara möjlig i mitten av januari och på bilden till höger borde det vara snö i träden.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *