Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Färskt wienerbröd

11 jan , 2020, 11.40 Markus

 

Det finns ett (dåligt) skämt om personen som hörde ett av budorden fel och talade om att ” inte bära färskt wienerbröd” i sin väska, då budordet handlar om att ”inte bära falsk vittnesbörd”.

Nu verkar det, tyvärr, som om en framstående politiker burit färskt wienerbröd gällande en skolfest i huvudstadsregionen. Konstigt nog har finlandssvenska medier inte noterat detta.

En f.d minister och partiledare skrev på twitter att man i in skola i huvudstadsregionen ersatt julfesten med en mångkulturell fest som ”enligt usago” handlat främst om en annan religion än kristendom och att man inte alls talat om Jesus.

Nå, detta fick ju hus i helvete på sociala medier och tweeten blev populär. Som tur blev den så populär att seriösa medier och journalister började titta in i ärendet. Det visade sig ganska snabbt att det inte allt handlat om någon julfest. Det handlade om en del av undervisningen där man bekantat sig med olika kulturer och religioner, och att den hållits i december då tillställningen avslutade den ämneshelhet som den ingått i. Det är ganska naturligt att tillställningen är nära jul, då hösterminen avslutas till jul. Tillställningen var alltså inte en julfest och hade inget med den att göra.

Att sedan några villrådiga föräldrar inte förstått detta och berättat en halvsanning till en framstående politiker är beklagligt, men inte närapå lika beklagligt som att denna politiker inte kollat upp basfakta utan bara basunerat ut en halvsanning den hört om i andra hand.

Tyvärr har just denna politiker en beklaglig förmåga att få människor att skiva ut sig ev.lut kyrkan, då många kyrkoskattsbetalare inte förstår att denna politiker inte representerar kyrkans linje i ganska många ärenden. Får se om det blir en peak i statistiken igen.

Länken till en bra sammafattning om historien hittar ni här. Den är på finska. Diskussionen fortsätter t.ex på politikerns twittervägg, om man vill gå läsa in sig. Kan vara värt att notera att politikern publicerade en nästan likadan tweet följande dag, men där var vissa detaljer korrigerade, så följ upp hela flödet till den urspungliga tweeten.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *