Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Thoughts & prayers

6 jan , 2020, 10.33 Markus

 

Uttrycket ”thoughts&prayers” används inom den anglo-saxiska kulturen för att på sociala medier delta i någon form av sorg eller för att indikera att man noterat någon beklaglig händelse. Utrycket har blivit synonymt för att en konservativpolitiker vill notera händelsen men inte ta tag i själva rotorsaken. T.ex en skolskjutning.

Föga oväntat har uttrycket nu även börjat användas i samband med de katastrofala skogsbränderna i Australien. Man vill skicka tankar och böner till de drabbade, men man vill inte t.ex ändra på landets förhållande till miljöproblemen. De konservativa politikerna har även använt det klassiska ”nu är inte rätt tid att tala om rotorsaken”-retoriken. Det är, konstigt nog, aldrig rätt tid att göra det.

Däremot finns det två personer vars agerande på sociala medier är värda att lyftas fram: komikern Celeste Barber och en exotisk dansare som går under pseudonymen ”The naked philantropist”.

Celeste Barber är en synnerligen skicklig komedienne som specialiserat sig på att försöka imitera bilder och scener ur modetidningar. Det finns hundratals av dem, kolla in dem t.ex här. Hon har använt sin synlighet (bl.a 6,4 miljoner följare på Instagram) för att samla in pengar för offren och brandmännen. För tillfället har de samlats in ca. 20 miljoner USD via hennes kampanenjer.

Den andra filantropen är lite mera otippad. Hon är en exotisk dansare (tror att det är en politisk korrekta eufemismen) som startade en kampanj där hon skickar en nakenbild till alla som skickar henne ett kvitto på en minst 10 dollars donation till någon av organisationerna som hjälper till. I skrivande stund är den insamlade summan över 300 000 USD! Naturligtvis finns de idioter som skickar in förfalskade kvitton i hopp om en fin bild, men de är en minoritet.

I ett normalt fungerade samhälle skulle dessa insamlingar inte behöva göras, men tydligen är Australien inte riktigt det, då de flesta brankårister är frivilliga som tagit tjänsteledigt och gör livsviktiga insatser utan ersättning.

Om man vill donera till någon av kampanjerna så har Celeste Barber på sin facebooksidan en bra lista på organisationer man kan hjälpa.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *