Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Höstlovsresa till Jakobacka

20 okt , 2019, 11.00 Markus

 

Det är höstlov. Vilket betyder att barnen är lediga ett antal dagar mitt på hösten. Vilket naturligtvis är trevligt för barnen och för dem som behöver sina barn i jordbruket. I övrigt så verkar höstlovet väcka diskussion för och emot.

Höstlovet är utmanande då den inte sitter i arbetsföra vuxnas semesterkalender särskilt bra. Det blir en massa arrangemang med dagsprogram och mor-och farföräldrar etc. Som tur finns det mycket program på höstlovet för barnen att välja mellan.

Sedan är höstlovet också en kostnadsfråga. Det mesta man vill göra på höstlovet kostar, speciellt om man vill resa bort. Eftersom de svenskspråkiga skolorna i Helsingfors endast hade två dagar höstlov hade vi tänkt göra som tidigare, alltså besöka en badinrättning några timmar norr om stan. Tyvärr var det stängt i år för renovering, vilket kanske är bra, för på höstlovsfredagen är där så fullt att man kan gå torrskodd över bassängen på simmande människors axlar.

Vi fick trots allt ihop en helt solid trio av program. På torsdagen besök till Nationalmuséet. På fredag till Alberga simhall där det fanns en stor, uppblåsbar hinderbana i en av bassängerna och hinderbanan var kostnadsfri för barnen. Läste f.ö. om detta program i HBL’s faktaruta för höstlovsprogram, så tack till HBL (och Esbo stad, naturligtvis).

På lördagen besökte vi Jakobacka. Där finns ett litet naturskyddsområde där de lagt ut spångar (pitkospuut på finska) på en myrmark. Vi åt medhavd vägkost sittandes på ett fallet träd.

När man går på spångarna i den gamla myrskogen kunde man tro att man är längre bort, med undantag för trafikljudet som hörs både från Lahtisvägen och Borgå nya motorväg. Man går i ”ödemarken” tills man kommer till ett stort meijeri (ostfabrik) på gränsen till Vanda. Där vänder man om och går tillbaka mot parkeringsplatsen på Jakobackasidan. Man hinner se hela området på ett par timmar, vilket är passligt när man rör sig med barn.

Intressant nog var detta första gången jag besökte Jakobacka och då har jag bott hela mitt liv i Helsingfors. För de som inte är insatt i huvudstadsregionens olika områden så är Jakobacka ett bostadsområde med främst hyreshus från 60-och 70-talet och brukar ej toppa listor för socio-ekonomisk framgång. Jakobacka brukar förekomma i populärkulturen som ärketypen för ett förortsområde med hyreskaserner.

Jag ärligt talat lite förvånad när jag läste om denna naturstig. Inte för att naturstigen inte kunde finnas i Jakobacka, utan för att stället är så okänt. De andra vandringslederna i huvudsstadsregionen med spångar, t.ex Lammholmen i Gammelstadsviken, är tämligen väl frekventerade och på en söndag med bra väder är det rusning på dem. På spångarna i Jakobacka mötte vi endast ett par personer som var ute och rastade hunden. Konstigt att inte staden marknadsför detta område, speciellt då man kommer med buss och bil rakt till kanten av det.

Kan rekommendera varmt detta område. Och det är kostnadsfritt, vilket alltid är ett stort plus.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *