Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Dynan

5 okt , 2019, 11.01 Markus

 

Den hemska händelsen i Kuopio har uppenbarligen diskuterats i skolor, förskolor och dagisar. Man märker det på alla de uppdateringar på sociala medier där föräldrar reflekterar över vad deras barn sagt om händelsen.

Strängt taget är även detta en sådan uppdatering. Vårt skolbarn funderade på saker som alkoholmissbruk, ensamhet och mental ohälsa. Vilket ju är relativt korrekta inblickar i de faktorer som kan leda till händelser som nu i veckan. Nu vet vi ju inte med säkerhet vad som ligger bakom händelserna i Kuopio, men någon av faktorerna ovan tycks ha varit en bidragande faktor.

Sedan har vi förskolebarnet, som då inte ännu jobbar med lika mogen reflektion. Reaktionen var inte rädsla utan förundran: varför skulle man göra så? Barnet påpekade också att det är mot skolans regler att hugga andra med kniv, vilket ju också är en helt korrekt syn på saken.

Det är väl en bra sak att ett förskolebarn ännu inte kan omsätta sådan information? Att man inte blivit utsatt för omständigheter där man behövt fundera på detta.

Då förskolebarnet ställt frågor kring detta tema har både frun och jag förklarat, antagligen lite för excessivt, om hur viktigt det är med delaktighet och att alla barn bör tas med i lekar. Och att det är viktigt att man tar andra i hänsyn. Och att man måste vara snäll mot andra osv osv.

Något hade barnet uppenbarligen registrerat av denna information, för i morse hittade jag en röd dyna på hundens sovplats. Jycken hade uppebart inte tagit dynan själv, för den var placerad på ett sådant sätt och jycken såg lite förundrad ut. Det visade sig att barnet fört dynan till hunden, då barnet tänkte att även hunden behöver en dyna för sitt huvud. Något som inte hänt tidigare. Vilket ju är ett positivt tecken, får vi hoppas.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *