Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Pride

22 jun , 2019, 12.18 Markus

 

Nästa vecka firas Helsinki Pride-veckan. Det publicerades en lista på företag och instanser som stöder Pride-veckan. Till mångas glädje och vissas förvåning finns ev.lut kyrkan i Finland bland veckans samarbetspartners.

De som tycker att detta inte är bra blev naturligtvis upprörda (med Päivi Räsänen i spetsen). Vilket de har all rätt bli.  Sorligt nog tror många i allmänheten att hon representerar ev.lut kyrkan, vilket hon ju då inte gör. Kyrkans officiella linje är något annat och de som gläder sig mest åt hennes uttalande är eroakirkosta.fi-tjänsten.

Nu har det naturligtvis mobiliserats olika bojkottar för alla de tjänster som offentligt stöder Pride-veckan. Beklagligt nog för bojkottarna stöder bl.a FPA och Alko Pride. Så även Telia, Elisa och DNA. Och K-gruppen och Lidl. Och Finnair. Och Nordea och OP-Gruppen. Och Varma. Och Neste. Och mången annan.

Det är ganska svårt att leva i Finland utan FPA:s tjänster. Det går däremot att leva utan Alkos tjänster, om man privatimporterar sitt (nattvards)vin.

Det blir ganska komplicerat att ha en mobiltelefon i Finland utan ovannämda teleoperatörer, för även om man köpt ett abonnemang av någon annan operator, är det med mycket stor sannolikhet någon av de ovannämnda firmorna som äger telenätet man är uppkopplad till.

Man kan välja bort Finnair och Neste, men välj då inte SAS i stället för Finnair, för SAS ordnar Pride-turnéer genom Europa, så de stöder Pride minst lika aktivt som Finnair. 

Mat kan man köpa från den tredje kedjan som inte synligt stöder Pride, men det kan vara bra att minnas att S-gruppens data-och kassasystem delvis är gjort av Tieto, som stöder Pride. Tieto har mejveterligen även gjort VR:s tågbiljettsystem, så köp inte heller då tågbiljetter.

Sedan kan man naturligtvis inte titta på Mumin eller använda Muminmuggar, för de är med. Men, då får man nog då skylla sig själv om man inte satt sig in i Tove Janssons världsbild.

Man gör även klokt i att kolla hur ens pensionspengar förvaltas, då Varma stöder Pride.

Sommartid brukar man vilja gå på bio. Eftersom Finnkino är med, lönar det sig då att välja någon annan operator. Finns dock inte många, tyvärr.

Sedan finns det vissa bojkottar som är lite svårare. Outokumpu är med, men det vore synnerligen svårt att undvika produkter som innehåller Outokumpus metallprodukter.  Samma gäller advokatbyron Borenius, då de fungerar som advokat i många företags-och fastighetsköp som indirekt kan tangera vardagen.

Kanske det vore lättare att inte bojkotta utan låta alla blommor blomma. Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *