Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kyrkan i regeringsprogrammet

9 jun , 2019, 11.52 Markus

 

Det var någon som noterade att ord som ”kyrka, församling eller religion” inte nämns i det nya regeringsprogrammet, med undantag för ett ställe där det talas om barnstrategi på sidan 145.  Betyder detta att kyrkan eventuellt misslyckats med sin intressebevakning?

Personligen tycker jag att det är en bra sak att man inte nämnts, för då finns det inget speciellt som behöver lyftas fram gällande kyrkan. Ett regeringsprogram är ett handlingsprogram för delområden som behöver ändras, förstärkas eller förminskas. Detta via politiska styrmedel, bör förtydligas.

Att kyrkan inte nämns betyder inte att kyrkan inte har en roll. Det betyder att det just nu finns mera akuta saker att ta itu med i regeringen. Och då bevakar inte heller media kyrkan så aktivt, vilket antagligen är bra. I regel när kyrkan lyfts fram t.ex i media, handlar diskussionen allför ofta om syn på samkönade äktenskap och jämställdhet –  frågor som kyrkan inte är så bra på att hantera. Delvis också för att media ställer frågorna till personer med starka åsikter medan t.ex biskoparna oftast ger så svävande svar att man lika gärna kan kasta tärning om vad de sagt. Detta gäller inte alla biskopar och alla tillfällen, men i regel blir det ganska svävande svar. Så bättre att inte synas i media alltför mycket, tycker jag.

Kyrkan spelar en central roll inom landets barn-och ungdomsverksamet och det betvivlar ingen. Det är kyrkans stora kontaktyta till vardagen och bra så. Om möjligt bör den förstärkas och det sker säkert på många plan.

I den nuvarande regeringen sitter partier som har lite olika syn på kyrkan. Centern och SFP brukar vara tämlingen välvilligt inställd till kyrkan medan de gröna och vänstern kanske förhåller sig lite mer kritiskt till kyrkan.  Därför är det kanske klokt att inte tvinga fram åsikter i en fråga de kan ha svårt att enas på principnivå om. Däremot tror jag att i frågan om en skäligt prissatt barn-och ungdomsverksamhet, klubbar, eftisar, familjeluncher och diakoni kan de dela uppfattning. Då är det lättare att bygga upp något från det.

Jag tror, som sagt, att det är en klok strategi att inte vara allför synlig och tvinga fram en diskussion som egentlingen inte måste föras nu. Viktigare vore att kyrkan nu tar tillfället i akt och jobbar aktivt för att vara så relevant för samhället som möjligt. Det är den bästa form av påverkande.

Må väl.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *