Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Den blomstertid

1 jun , 2019, 12.25 Markus

 

Det är vårfeststider. Tider då man eventuell sjunger Den blomstertid nu kommer. Hoppas jag inte nu försätter någon tjänsteman eller lärare i knipa då jag berättar att den sjöngs i barnens skola.

På ett principiellt plan anser jag att skola och kyrka skall vara separat och att t.ex antalet matematiktimmar måste vara mångdubbla i förhållande till religionstimmar, men att denna arma psalm blivit så omdiskuterad är ju ganska speciellt.

Men, tiderna förändras och kanske sederna med det. Varför kunde vi inte göra en version av psalmen där orden är mer acceptabla för alla. Det handlar väl om några enstaka referenser till Gud i någon av de senare verserna.

Nu kanske något tycker att psalmen skall förbli som den är och att det är en tradition i Finland att man sjunger den just så. Förvisso, men detta är en kamp som kommer att förloras. På sikt faller den bort, just pga dessa referenser till Gud. Om man skulle anpassa psalmens text, kunde säkert traditionen fortsätta.

Jag förstår att alla inte delar min åsikt, men det gör inget. Åsikter är bra och de föder dialog. Och dialog behövs.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *