Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Insändare

26 jan , 2019, 09.37 Markus

 

Jag hör till den minskande skara under 40-åringar som dagligen läser dagstidningar i pappersformat. Detta är inte någon form av humble brag (vilket, för övrigt, är en av mina favoritanglicismer) utan för att jag tycker om att läsa tidningen så att olika nyhetstyper är blandade och att jag inte själv reglerar vad som kommer till nästa. Någon har färdigt funderat ut det.

Papperstidningen har även den fördelen att dialogen blir långsammare. Om man läser något och vill kommentera, måste man skriva en insändare och skicka den till tidningen. Jo jag vet att man även kan kommentera på nätet, men det är en annan sak.

Man kunde tycka att insändare skulle leda till högre kvalitet på diskussionen, då man har mera tid än i en nätdiskussion. Tyvärr verkar inte den ökade tiden gynna alla skribenter.

En bidragande orsak till att jag i tiden började blogga på Andetag handlade just om det, att insändarsidorna väldigt ofta dekoreras av insändare gällande religion och/eller hur man tolkar Jesu budskap. Oftast ännu så, att man radar upp en massa referenser till bibelställen och hävdar att pga dessa har man rätt. Tyvärr använder alla den metoden, så den lider lite inflation. Den andra diskussionen verkar gälla kärnkraft och/eller elbilar, och den har faktiskt helt samma mönster, men det får bli till ett annat inlägg.

Någon kanske bokför antalet insändare till HBL gällande tolkningsföreträde av bibeln? Själv tycker jag att det sällan går mer än 3 dagar mellan insändarna. Just nu är där en av de oändliga debatterna på gång, så det är något varje dag.

Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte vill begränsa öppen diskussion eller inte tillåta alla röster bli hörda. Kunde man kanske begränsa hur många gånger i princip samma insändare kan bli publicerad? Bara för att rubriken ändras så är innehållet ofta det samma. Och avsändaren är ofta även den samma.

Jag är väl medveten om att jag själv nästan varje vecka tutar ut mitt budskap och att det även publiceras tidvis i HBL, men jag hoppas och tror att det är med lite större varians i innehållet.

Kanske vi kunde lösa detta så, att nya krafter börjar skicka insändare till dagstidningarna? Gärna även med nya tankar.

Må väl.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *