Vardagstro och söndagstvivel

misstag

Katastrof – eller lättnad. En samlares bekännelser del 2

12 sep , 2018, 19.24 monica

 


I lördags hände det! Varje hamsters mardröm. En av husets döttrar hade stukat foten och behövde en ispåse, och då uppdagades att någon som behövt ett eluttag temporärt hade dragit ut kontakten till frysboxen – och glömt att ansluta den igen. Resultatet var en hel stor frysbox full av, för att säga det milt, väl tinade varor. Äppelmos och fiskpinnar, saft och semlor. Allt mycket långt förbi sista förbrukningsdag…

Vad kan man göra när olyckan väl har skett, annat än gapskratta – särskilt om man själv är på väg bort och vet att någon annan plikttroget städar upp eländet? Följande dag i högmässan kändes det nästan för komiskt att höra den välkända texten ur Matteusevangeliet: Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förtär”. Det var väl inte direkt förra årets äppelmos Jesus tänkte på?

Eller så var det just det. Inte äppelmoset i sig, men det att jag år efter år samlar på mig mer än vad som går åt. Många år efter att döttrarna har lämnat boet fyller jag fortfarande lagren med mat som skulle räcka till inte bara för en utan för flera hungriga familjer. Gång efter annan har far i huset försynt påpekat att det skulle vara bra att se åtminstone litet av frysens botten innan nästa lager läggs in. Nå, nu gör vi det.

Och faktum är att det egentligen inte känns så illa. Kanske för att en del av årets grödor fanns kvar i frysen på landet. Eller så är det för att det inte fanns minsta chans att rädda nånting som det är så befriande. Ansvaret för frystömningen togs ur händerna på mig, bokstavligen!

Vare därmed hur som helst, i år börjar jag om på ny kula. Målet är att inte lägga in mer än att frysen är tömd när skolåret slutar. I stället skall jag försöka se till att maten når inte bara vårt hushåll utan också andras, så att skördetidens överflöd inte stannar i min frys.

Måhända behövdes det drastiska åtgärder av Herren för att jag skulle lära mig att inte samla i ladorna. Men nog var det lite harmt, trots allt, med hallonsaften…

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *