Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Varmt som i helvete

21 jul , 2018, 14.40 Markus

 

Det heter alltid att det är varmt i helvete. Nu har jag mejveterligen inte varit i helvete (om än här nu skulle vara plats för några lågt hängande skämt om t.ex köpcentrum under julkaos) men kan tro att förlängd exponering till hetta utan möjlighet till svalkning inte är särskilt skönt.

Eftersom klimatförändringen med stor sannolikhet kommer att göra dessa heta somrar till ett ständigt fenomen, måste vi lära oss att handskas med dem. Av någon anledning verkar vi acceptera hetta bättre än kyla.

När det 2010 senast var en extremt het sommar i Finland, beräknas det att ca. 300 människor dog av direkta eller indirekta komplikationen från hettan.

Antag att 300 människor skulle dö av en köldknäpp på vintern? Statsministern och presidenten skulle hålla allvariga tal, myndighterna skulle ta till särskilda åtgäder,  härbergen skulle öppnas i var och varannan kyrka osv. Vilket naturligtvis är en bra sak, bör påpekas.

Vi verkar vara oförmögna att hantera hetta, såvida bilder på kalla drinkar inte räknas. För tillfället tycks de flesta njuta av värmen, om än det i media skrivs mycket om åldringar och hur det lider av hettan. På sikt blir det ett problem på många fronter, t,ex via problem i lantbruket eller skogsbränder.

Vi behöver förstå att detta väder inte är normalt och att om det även just nu känns skönt så är det inte en bra sak. Det känns på något sätt fel att guilttrippa folk som njuter av värmen men o andra sidan bör denna sak diskuteras.

Så njut av vädret, men förstå att detta inte är en bra sak. Och att lösningen innefattar det obehagliga faktum att många av oss måste börja göra bestående förändingar i sin vardag och konsumtionskultur om vi skall lösa detta på sikt. Och att alla behöver delta i det talkot på sätt eller annat.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *