Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Ny bloggare: Monica Heikel-Nyberg

4 jun , 2018, 08.21 Simon Lampenius

 

På onsdag får vi träffa en ny bloggare här på Andetag: Monica Heikel-Nyberg. Monica är präst i Johannes församling i Helsingfors och bor med sin man och två katter i Grankulla. Hon kommer att blogga om livet sett genom medelålders ögon.

– När man har vuxna barn förändras ens roll som mamma. Det har jag funderat ganska mycket på. Nu har jag också nyligen fått barnbarn, och då aktualiseras den nya rollen ytterligare. Barnen har sin egen familj, med sina egna lösningar och min uppgift är att stå bredvid och fånga upp bollen när de behöver något.

Skulle bli prästfru…

Monica studerade teologi på den tiden då det ännu inte var möjligt för kvinnor att bli präster.

– Jag tänkte först att jag skulle bli prästfru. Jag är sällskaplig och tycker om att baka… Sedan träffade jag min kommande man som var ekonom.

Monica blev alltså själv präst och har varit det nu i 24 år. Mannen fick ta rollen som ”pastorska” under de första sju tjänsteåren i skärgården i Iniö och Houtkärs församlingar.

Engagerar sig i jämlikhetsfrågor

– Jag känner stor smärta efter kyrkomötets beslut i maj.

Monica syftar på kyrkomötets beslut under sin senaste session att låta ombudsinitiativet om att utvidga kyrkans äktenskapssyn förfalla.

– Jag slits mellan lojaliteten mot min kyrka och min egen syn att beslutet är bara så fel. Jag har avlagt ett löfte om att hålla mig till kyrkans överenskommelser och det blir en ohållbar grund för mitt arbete som präst om jag börjar tumma på det.

– Det är smärtsamt, men det är något jag vill ta upp, säger Monica som också ansvarar för församlingens regnbågsarbete.

Varifrån får du din inspiration?

– Jag läser mycket. Varje semester brukar jag ha som projekt att sätta mig in i något nytt ämne. Jag har läst om medeltida kvinnliga helgon. En tid läste jag allt jag kom över om och av Desmond Tutu.  Och i vår familj älskar vi Harry Potter.

Naricissa och Lucius Malfoy är familjen Heikel-Nybergs två svarta, mycket livliga katter som ser till att hemmet aldrig blir för välordnat …

Varmt välkommen till Monica som bloggare på Andetag!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *