Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Vem väljer och hur

10 feb , 2018, 18.51 Markus

 

Varje gång något officiellt inom kyrkan skall utföras blir jag lika förvånad över antalet olika nämder, komittéer och förtroendevalda det finns.

För några veckor sedan försökte jag förstå på vilket sätt t.ex Johanna Korhonen hade något med Helsingfors kyrkliga samfällighet att göra, vilket hon då tydligen inte. För hon hade något med stiftet att göra, tror jag. Det är en annan krets av förtroendevalda, som dock kan vara samma personer, om än de bestämmer om  något annat då.

Lika förbryllande verkar det vara vem som får rösta i ärkebiskopsvalet. Eller det är säkert inte förbryllande om man är insatt, men få är. Om man är aktiv inom de förtroendevaldas kretsar och har en förkärlek för organisationsstrukturer så borde det inte vara någon match att förstå hur det hela är uppbyggt.

Frågan är om man kunde göra det på ett lite mindre komplicerat sätt eller i ett lite öppnare val. Då finns naturligtvis en risk att valet blir en popularitetstävling. Enligt många är det en dålig sak, om de blir en popularitetstävling. Själv är jag inte så säker. Det nuvarande valsättet garanterar naturligtvis att en för kyrkans aktiva kretsar ”passlig” kandidat blir vald, men frågan är om det verkligen är rätt approach?

En (ärke)biskop skall synas och höras, det är en av huvuduppgifterna. Att kunna kommunicera och tala till en bred massa är viktigt. Ett lite öppnare val skulle ge möjlighet för kandidaterna att ge prov på sitt sätt att kommunicera.

Nu följer jag inte aktivt med kyrkogrejer, men kan inte påstå att jag någonsin skulle ha hört eller sätt Tapio Luoma säga eller göra någonting. Rimligtvis har han gjort och sagt mycket, då han klarat sej så bra i första ronden, men tycker att det på något sätt är lite konstigt att man ”flyga under radarn” i nyhetsflödet som han gjort. Jag är en mycket aktiv följare av nyheter och dagliga händelser, till den grad att det angränsar till ett problem, och jag kan inte minnas att jag sätt eller hört honom någonstans.

Förvisso kan man tycka att mitt nyhetsflöde är snedvridet pga språket, men 90% av informationen jag tar in är på finska i finska medier.  Detta är ingen kritik mot honom eller hans mediasynlighet, men man skulle tycka att en biskop från huvudstadsregionen skulle synas och höras mera.

Skall bli spännande att se hur konciliet (eller vad organet som avgör den andra ronden i ärkebiskopsvalet) väljer, då kandidaterna verkar vara så lika. I första ronden spelar man säkert och väljer kandiditater som känns stabila (för att undvika att ”fel” kandidater kommer till andra omgången), i andra omgången är det mera av ett personval. Då måste de, vars kandidat inte kommit till andra omgången, tänka om och betoningarna kan vara helt andra, så spelet är helt öppet

Må bäste person vinna.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *