Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Borde man vara rädd?

17 jun , 2017, 20.56 Markus

 

Tydligen finns det ett hot mot säkerhetet i Finland nu. Eller visst finns det väl alltid, men att det just nu är lite mera sannolikt. Tydligt relaterat till terrorism, eller något i den stilen.

Det är säkert sant, men jag vet inte riktigt hur jag skall förhålla mej till den informationen. På vilket sätt borde jag göra något annorlunda eller reagera på informationen? Bli rädd? Vara extra alert? Inte gå ut? Ignonera hotet?

Rent statistisk sätt så är det klart farligast att stanna hemma. En majoritet av olyckor och dödsfall sker hemma.  Är det ett våldsbrott är det mest sannolikt någon av dina närmaste som utför det.

Sedan är det också ganska farligt att köra bil. Betydligt mera farligt än att gå på stan eller vara i en folkmassa. Eller åka flygplan, för den delen, vilket brukar anses vara farligt – som det alltså rent statistiskt sett inte är.

Att stå i en korvkioskkö på en lördag natt och ha fel åsikter är också betydligt farligare eller kanske vara lite för provokativ efter några stop för många.

Exakt var borde man då vara för att känna sig trygg? Inte i hemmet, inte i bilen och inte i korvkioskkön. Dessa tre är ju de viktigaste.

Kanske då på landestället? Förutsatt att man har ett sådant är det antagligen också mera farligt än att röra sig i centrala Helsingfors (eller annan större stad). Speciellt om man har hjärtfel och hoppar direkt från bastun i blurret.

Min poäng? Jo, jag förstår att man bör informera om ett ökat säkerhetshot, men jag vet inte vad jag skall göra med en informationen. Inte kan jag börja ändra på mitt dagliga mönster. Dels för att det vore att ge upp, dels för att sannolikheten att något händer just mej är minimal. Och även för att det skulle göra min vardag svårare, vilket jag vägrar göra. Den är tillräckligt komplicerad som den redan är.

Var vaksam och alert, men sprid inte onödig oro eller falska rykten. Något kan naturligtvis hända, men inte kan våra allas vardag stanna upp eller ändras pga den.

Som en liten slutknorr kan nämnas en något speciell men tydligen helt sann statistik från USA: det är mera sannolikt i USA att bli skjuten av ett litet barn (toddler på engelska) än av en utländsk ondgörare. När man läser nyheter kunde man få en helt annan bild…

 

 

 

Läs också

En kommentar

  1. Andreas skriver:

    Bra analys, nu behöver vi med samma logik inte oroa oss för högerextremister i Europa heller eftersom det är mycket större sannolikhet att dödas av en bilolycka en av en nynazist! Hej visst var det liksom tråkigt att Breivik dödade en massa människor men fler norrmän har dött i bilolyckor de senaste åren så överdriv inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *