Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ett djupt andetag eller en rask promenad

1 apr , 2017, 18.18 Markus

 

Man upphör aldrig att förvånas över vad folk kan bli upprörda över. Den senaste stormen i vattenglaset är en staty av glasfiber. Artikeln kan du läsa här. 

Statyn är 6,5m hög och avtecknar Martin Luther. Den står utanför Kyrkans hus vid Södra kajen i Helsingfors. Det intressanta denna gång verkar vara att nu är många olika grupperingar arga på något. Eftersom statyn har en kåpa i regnbågens färger så är det inte en högoddsare att vissa grupperingar är upprörda över regnbågskåpan.

Det nya är att nu är även feministerna arga, eftersom staden inte behöver en ny fallos eller något som förstärker patriarkatet (obs! min egna översättning från en finsk artikel). I regel är jag för jämlikhet och lutar mot feminism, men denna gång förstår jag inte riktigt. Nu har jag naturligtvis inte all information och hänvisar till en tidningsartikel, men detta låter lite konstigt.

Om vi nu firar reformationens jubileumsår och tänkte göra en staty, så är det väl inte så oerhört långsökt att statyn avbildar honom som började reformationen. Man kunde sedan göra en annan staty, om så önskas. Gissningsvis skulle då heliga Birgitta stå nära till hands, om hon har med reformationen att göra? Har hon? Skriv gärna in om du vet.

Otroligt nog är det väl dessutom så, att vi egentligen inte skall tala om att detta är ett jubileumsår, för då kan bl.a katolikerna bli upprörda, då reformationen var en separation från dem. Vilket vi då inte skall fira…

Nu finns det bara en sak att göra. Alla inblandade bör ta ett djupt andetag. Antagligen också ta en rask promenad.  Sedan fortsätta med vardagen och på riktigt viktiga saker.

Alternativt kunde vi försöka på följande: vi bildar ett virtuellt planeringsutskott, vars syfte är att komma fram med ett förslag till motiv för en staty som inte diskriminerar eller upprör någon. Förslag och motförslag mottages antingen här nedan eller på FB-väggen.

Innan du vässer pennan kan det löna sig att titta i kalendern. Men kom gärna med ett förslag detta till trots. Man vet ju aldrig om det blir aktuellt på riktigt…

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *