Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Riktiga problem

11 feb , 2017, 11.05 Markus

 

En 16-årig pojke blev vald till årets homo på en gala för en vecka sedan. Inte helt oväntat blev många oroliga, upprörda och/eller arga. Insändare skrevs, varnande finger höjdes och politiker kommenterade.

Inget illa med debatt och olika åsikter, alla åsikter är viktiga – förutom olagliga och felaktiga åsikter, naturligtvis.  Men att man börjar fundera på om det är lagligt att utse en 16-åring till årets homo är fånigt. Det talades om barnskyddsanmälan och fast vad. Mejveterligen är har inte negligerad eller våldtagen och även om han vore, är det inte han själv som i så fall är problemet, utan våldtäktspersonen – oavsett kön eller läggning.

Varför är jag så upprörd? Jo, han blev vald till  årets homo, inte årets bögporrstjärna. Det finns en enorm skillnad här. Vi gör en enkel tankelek: vilken aktivitet är den första du kommer att tänka på när jag säger att någon är ”årets hetero”. Är det en man så kanske att han kör terrängbil och tycker om att äta stora mängder kött, alternativ att han är en gosig hemmapappa. Om jag däremot frågar vilken aktivitet du kommer att tänka på när jag säger att någon är ”årets homo”, så kan det vara att mångas tankar går till sänghalmen.

Varför är det så? Jag kan medge att jag själv hade liknande tankebanor i tiderna innan jag insåg att det är ganska fånigt. Även om det borde vara självklart så bör det väl sägas: läggning och aktivitet är  två olika saker. Man kan vara väldigt aktiv oavsett vilken läggning man har. Och vara ganska inaktiv oavsett vilken läggning man har.

Föreslår att vi därför slutar fundera på om en 16-åring kan utses till årets homo och funderar på riktiga problem, t.ex att det är kallt ute och det finns många utan sovplats. Det är ett riktigt problem. Fundera på det istället.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *