Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Ekofasta

Korken

18 Dec , 2016, 11.55 Markus

 

Julen är en glädjefest och en tid för att vara med sina nära&kära. Detta är naturligtvis jättefint. Däremot är det mindre jättefint att julen även tycks vara högsäsong för alkoholkonsumtion och våld i hemmet.

Visst är det stressigt innan jul och man kan må riktig illa av att känna sig otillräcklig inför allt man borde kunna, orka fixa och ha råd att köpa. Det betyder att många är på gränsen till kollaps när festligheterna börjar. Tyvärr är tröskeln då låg för att bidra till den sorliga statistiken gällande alkhol och våld. Nu har forskare hittat någon gen som tycks förklara delar av detta beteende, och den tycks vara relativt unik för oss finländare. Den gäller inte alla, men tydligen en stor del.

Råkade i veckan träffa många människor som hamnat på fel sida av denna tröskel. Antagligen inte pga julstress, kan dock nämnas. Det som skrämde mej var hur små saker kan få livet att hamna på ett sidospår. Hur fullt funktionerande människor småningom tappar förmågan att hantera vardagen. Att det dessutom verkar vara mycket svårt att korrigera kursen när det börjar gå snett. Hur skall man känna igen de tidiga tecknen för att det börjar gå snett? Vad skall man göra då? Frågor som är aktuella båda för personen själv och dess nära&kära.

Därför känns det viktigare än någonsin att försöka minska på stressen och inte utsätta människor för situationer där de hamnar nära gränsen för sitt ork. Man kunde börja med att fira julen med mindre stress. Vissa orkar laga all mat själv och vid sidan pyssla alla julklappar själv. Andra föredrar att köpa all mat och alla presenter färdigt lagade. Sedan finns de ju de som inte riktigt har något val eftersom det är dyrt att fira jul. De får klara sig med vad de har (eller inte har). Alla dessa situationer kan leda till känsla av otillräcklighet, vilket igen kan få väldigt negativa följder. Att känna sig otillräcklig eller uppleva att man mist sin självbestämmanderätt är oerhört starka känslor.

Vi borde göra allt vi kan för att undvika att någon måste känna så. De av oss som kanske orkar lite mera kan hjälpa till på många sätt. Det finns frivilligverksamhet där man konkret kan hjälpa andra människor och familjer. Den hjälpen är dubbel hjälp, då man hjälper både de i behov och sig själv. När man hjälper någon annan får man kraft och ork man inte kanske vetat att man har. Plus att man ju hjälper de i behov.

Ge dej själv och dina nära en lite mindre stressfylld jul. Hjälp någon som behöver din hjälp. Det finns en massa saker man kan göra som frivillig. Det kan vara något smått eller stort, temporärt eller återkommande. Allt räknas.

Skriv gärna nedan eller i FB-feeden hur man kan hjälpa till som frivillig.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *