Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Grävlingen

4 jun , 2016, 15.32 Markus

 

Åkte med barnen genom Mästartunneln på Ring I. Ett av barnen kom ihåg hur jag i tiderna hade skämtat om att det i tunneln bodde en jättestor grävling som byggt den. Barnet hade länge trott på det, då en auktoritet sagt att så var fallet. Själv hade jag inget minne av denna händelse.

Detta får mej att tänka på skribaläger. Barnen är lite större och tunneln är utbytt mot en lägergård, men maktobalansen kvarstår. En auktoritet berättar och en lärling lyssnar, må än vara på en sandstrand eller via en tweet.

Jag oroar mej för två saker: 1) att den som undervisar inte riktigt förstår hur budskapet påverkar lyssnaren/konfirmanden och 2) att lyssnaren inte kan hantera informationen. Stark tro är sällan en garanti för att man kan hantera ungdomar rätt – speciellt då de är ganska sårbara och utsatta för intryck i ett lägersammanhang.

Hoppas de som undervisar på läger i sommar förstår att använda sin maktposition rätt och, framför allt, kan lyfta fram olika synpunkter och tankar istället för att truga på sin personliga övertygelse. Lita på att ungdomarna kan själv göra smarta val bara de får tillräcklig och balanserad information att utgå från.

Annars kommer grävlingen att bo i tunneln länge, antagligen utan att auktoriteten ens vet om det.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *