Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Det är inte Smith som är offret

15 mar , 2016, 22.34 Lina Frisk

 

Ingen har säkert undgått mediestormen kring Axl Smith under den senaste veckan. Den folkkära programledaren har agerat brottsligt och därmed spolat ner sin karriär i toaletten. Han har haft en videokamera riggad i sitt sovrum och smygfilmat alla de kvinnor som besökt rummet. Enligt Smith har han haft kameran i sitt sovrum för att kunna motbevisa ifall någon skulle beskylla honom för sexuellt utnyttjande.

Han hamnar inte enbart själv i ett pinsamt mediedrev, utan han har fullkomligt struntat i kvinnors integritet och självbestämmanderätt över sin kropp. Det är förkastligt och fel på så många sätt. Men det som upprör mig mest är att han dessutom sprider han en uppfattning om att det är vanligt att kvinnor falskt anklagar män för våldtäkt. Att det skulle vara något som händer ofta. Att en hemlig kamera skulle vara nödvändigt för hans säkerhet?

All statistik visar motsatsen. Av alla kvinnor som utsätts för sexuellt våld anmäler enbart cirka 10-20 procent fallet. Den främsta orsaken till att procenten är så låg är för att de utsatta kvinnorna är rädda för förnedringen att inte bli trodd. Våldtäktsoffer är rädda för att stämplas som lögnare.

Därför förvånar det mig stort att så många öppet sympatiserar med Smith. Jag är förbryllad över hur mycket skitprat och idioti vi accepterar. Det finns faktiskt saker vi bara inte kan sopa under mattan. Inser människor inte att det här är ett stort bakslag i kampen och stigmat mot den fruktansvärda våldtäktskulturen i vårt samhälle?

”Men han är ju så trevlig programledare. Han ville ju bara skydda sig själv.”

Visst, han kanske talade sanning i den obehagligt medieproffsiga ursäktsvideo. Men hans mediemedvetna video tar inte bort faktumet att han anklagar kvinnor för att vara hämndlystna varelser som sprider falska våldtäktsanklagelser så fort de blir dumpade eller sårade.

Smiths karriär är så gott som över. Han fick betala ett högt pris, men han tog en medveten, snudd på pervers, risk och nu kom hans domedag. Och han bör stå till svars för det han gjorde och sluta försvara sitt agerande genom att anklaga kvinnor. Det är Smith och ingen annan som gjort något fel i det här fallet. Alla de kvinnor som på grund av liknande uttalanden är rädda för att anmäla våldtäkter är offer, inte Smith.

 

Läs också

4 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Han kunde ju också ha börjat alla besök med att klart och tydligt be dem ge sitt samtycke till att bli filmade. Det är bevisligen en större risk än att bli beskylld för våldtäckt!

 2. Nadia skriver:

  SÅ bra! Tack för att du skrev detta.

 3. Calle skriver:

  Är det faktiskt så att Smith fått mycket sympati? Som en som följt med rapporteringen på en rätt normal nivå skulle jag inte påstå att så många sympatiserar med honom. Förstår dock att vill man söka så lär man något hitta…
  En annan sak som kanske inte framgick i texten är att som kändis man kanske ser på fenomenet om falska anklagelser på ett lite annat sätt. Aningen vilseledande med andra ord att hänvisa till allmänn statistik.

 4. Krister skriver:

  https://www.youtube.com/watch?v=1rhjSltT0yE

  Man fick 7 1/2 år för våldtäkt som var lögn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *