Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Trygg cykel

12 mar , 2016, 09.35 Markus

 

Jag brukar skriva ganska ofta om jämställdhetsfrågor. Så även idag. Veckan har varit utmanande pga. två separata händelser. Den första utmaningen inträffade förra tisdagen, då man jämställt kunde överräcka blommor åt familjemedlemmar. Det är ju inte helt oproblematiskt. Dels vill man inte göra skillnad pga kön, dels vill man inte vara den som inte köpte blommor. Resonerade enligt följande: vi (gossen och jag) köpte blommor för att visa vår uppskattning för resten av familjen. Inser när jag skriver detta att jag kunde ha köpt blommor åt hela familjen, så skulle det problemet varit löst. Då skulle det, o andra sidan, varit en familjedag och inte en kvinnodag. Om jag förstått rätt är det ett centralt tema under kvinnodagen att lyfta fram de orättvisor som ännu tyvärr existerar, så då skall det naturligtvis handla om kvinnor. Kanske vi kunde ha köpt blommor åt hela familjen på onsdag, så skulle det ha varit kvinnodag på tisdag och familjedag på onsdag. Floristerna skulle rimligtvis ha givit sitt samtycke till detta?

Bäst att sluta där, innan jag målat mej helt i hörnet. Veckans andra incident fick däremot mitt blodtryck att stiga kraftigt. Vi var på en cykelmässa och råkade bläddra i en katalog för barncyklar. Tillverkaren har finskt ursprung.  Döm om min förvåning när de hade i sin katalog separata cyklar för flickor och pojkar. Inte nog med det, de marknadsförde i princip samma cykel som sportig för pojkarna och säker för flickorna. Hur i fridens namn tänkte de? Inte är det väl kategoriskt så, att pojkar vill har sportiga cyklar och flickor trygga cyklar. Vill kraftigt understryka att jag inte anser att alla cyklar ska se likadana ut eller vara i en trist grå färg. Jag anser bara att det är barnet och familjen som skall avgöra om den sportiga cykeln är för pojkar och trygga för flickor. Sälj gärna samma cykel som två olika varianter, men skriv nu för böveln inte att den ena är för pojkar och andra för flickor, speciellt om alternativen är sportig eller trygg. Det var, för övrigt, fotbromsen som gjorde cykeln trygg för flickor. Efter en kort frågeundersökning kan jag rapportera att flickor tycker att fotbromsen är tråkig och man kan falla omkull när man trycker på den för hårt. Färgen får gärna var ljusröd, då den sportiga gröna är tråkig. Cykel

Jag blev till den grad provocerad att jag skrev till företaget och frågade om de hade någon undersökning på att pojkar vill ha sportigt och flickor tryggt. Annars kan jag inte riktigt förstå hur de tänker. Har tyvärr inte fått något svar och har nog inte höga förväntningar på att få det heller. Detta var första gången jag som orolig konsument skrev till ett företag, kanske det är kutym att inte svara på beklämmande frågor?

Om du har någon motsvarande konstighet som du stött på kan du gärna skriva nedan.

Läs också

En kommentar

  1. Simon skriver:

    Bra inlägg, jo har samma upplevelse. Skulle skaffa en födelsedagspresent åt en ung man. Hade siktat in på gummibandspysslet, ett set med dom där små gummibanden som man med tillhörande verktyg kan fläta ihop till t.ex. armband, eller nåt annat. Grafiken på förpackningen signalerade dock tydligt att detta är en leksak för flickor. Jag ville inte utsätta den unga mannen för en besvärlig situation på hans födelsedag, så köpte nåt annat. Hade nog i tanke att skriva till företaget, men fick inte det gjort tyvärr, man borde ju nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *