Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Lyft upp era medsystrar

8 mar , 2016, 17.40 Lina Frisk

 

Det känns som om debatten ser likadan ut precis varje kvinnodag. Varje år ifrågasätts kvinnodagens existens och syftet missförstås. Grattis för att du är en kvinna! Är kvinnodagen nödvändig? Varför finns det inte en mansdag? Varför ska jag bli gratulerad för att jag är kvinna? Är ni inte nöjda nu när ni får en ros?

En gång för alla:

Kvinnodagen är inte en festhögtid till för att gratulera kvinnor med rosor och choklad. Det är inte en dag då vi firar kvinnor för deras könstillhörighet. Kvinnodagen är till för att uppmärksamma jämställdhet och att en kvinna är en jämlik medmänniska. Jag upprepar: jämställdhet, och bristen på jämställdhet i vårt samhälle. Kvinnodagen existerar för att ifrågasätta de patriarkala strukturerna som fortfarande förekommer tydligt i livets alla skeden.

Så hur ska vi agera denna dag? Ska man säga grattis på kvinnodagen?

Lämna bort grattis och ersätta det med glad kvinnodag. Även om gratulationer är välmenande tar de bort fokus från hela poängen med kvinnodagen. Det är ingen extra födelsedag eller morsdag. Den här dagen tillägnas kvinnors ojämställda situationer i Finland och resten av världen. Låt det vara så.

Dessutom för ni gärna hylla kvinnorna och medsystrarna i era liv, lyft upp dem, uppmuntra dem att träda fram, låt dem inte förminska sig själva och stärk dem. Ge alla kvinnor möjlighet att skina i dag och resten av årets dagar. Låt dem aldrig tiga i församlingen.

 

giphy

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *