Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Selektiv ekologi

5 mar , 2016, 11.32 Markus

 

Att vara ekologisk verkar vara mode just nu. Inte minst pga den pågående ekofastan. Att vara ekologisk är en bra sak, speciellt för ens eget samvete. Bieffekten av detta är att man även gör något bra för den större allmänheten. Rangordningen är denna, alltså att det främst handlar om ens eget välmående och samvete.

I åratal försökte man med olika kampanjer lyfta fram t.ex att regnskogar mår dåligt och att vi borde tänka på dem. Många kanske tänkte, men ingen gjorde något. Sedan kom någon på att lokalproducerat kött är statusupphöjande och vips började man köpa sådant i stora mängder. Tom. de stora färdigmatstillverkarna i Finland använder främst lokalt kött nuförtiden. Den positiva bieffekten av detta är att vi köper mindre kött från regnskogsområden. Problemet med regnskogskött är att de hugger ner regnskog för att få betesmarker för biffkor och uppfördningsprocessen dessutom kräver oerhört mycket vatten. Dubbel negativ effekt alltså för det området. Ett separat men relaterat problem är biobränslen på palmolja från fd. regnskogsområden, men det får bli till en annan gång.

Det övrgripande problemet är att vi helt enkelt borde konsumera mindre. Av allt. Det är tyvärr fantastiskt svårt. För att höja mitt sociala status har jag nu provat på att vara utan kött och socker. Detta är mitt helt egna påhitt, som närmast har med garderobtekniska skäl att göra. Sedan kan jag naturligtvis påstå att det har med ekofastan eller veganutmaningen att göra, men det har det nog inte.  Mjölkprodukter och ägg är jag inte färdig att ens förhandla om, de är för viktiga för mej. Intressant nog väljer jag alltså fil framom en god biff eller en sockerbulla. Det skulle jag inte ha trott…

Hur är de då att leva utan kött och socker? Kan vara värt att nämna att jag naturligtvis inte lever helt utan socker, utan väljer bara bort produkter med mycket socker. Det är enklare än man kunde tro.  Vi bor i de södra delarna av Helsingfors, så utbudet för passlig mat är ganska stort. Det kräver alltså inte omfattande planering, endast självdisciplin. Den biten har varit förvånansvärt enkel. Har dock tidigare slutat med kaffedrickning och tobaksrökning, så har viss erfarenhet av att avvänja vanor. Det är, som nästa allt i livet, en övningsfråga. Övning ger färdighet, även inom kost och diet. Det handlar om att skapa nya rutiner i bekanta sammanhang. Sluta inte med att gå till den bekanta snabbmatsrestaurangen, beställ bara annat. Om man bara sitter hemma och äter ny mat, har man mycket svårt att gå till den bekanta restaurangen efter en längre tid. Gå dit genast, men beställ annat.

När jag skurit ner på kött och socker har konsumptionen av mjölkprodukter och spannmål gått upp. O andra sidan har jag alltid konsumerat massor med mjölkprodukter och spannmål, men kanske bara lägger märke till det nu.

Har mitt liv förändras dramatiskt? Nej. Samma liv, samma våndor. På sikt kanske något positivt. Har inte heller bestämt att detta med kött och socker skall vara permanent, det är nu bara något jag provar. Eftersom det verkar vara lättare än jag trodde blir det kanske  permanent. Eller semipermanent, så att jag nu och då äter gott kött. Det vore det optimimala. Vilket vore att leva med måtta. Att leva med måtta är ett ideal man borde sträva efter. Skall prova på det nån gång och rapportera sedan hur det gick.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *