Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Ekofasta

Miljöbovar och perfektionister

23 feb , 2016, 21.43 Lina Frisk

 

Jag stod där med mina kassar, papperspåsar och sopkärl och kände mig bortkommen. Jag hade just slängt ner fel påse i fel container. Hur jag än försökte var min arm inte tillräckligt lång för att fiska upp den vilsna sopsäcken som hamnat fel. Min första tanke var ”Hoppas ingen ser mig göra fel. Hoppas ingen märker att jag är en misslyckad miljövän”.

Jag är uppvuxen i en tid med fokus på prestation. Där förväntningarna är orealistiska och kraven på en själv är destruktiva. Det räcker inte med att man studerar till en prestigefylld examen. Normen är även ha ett utseende som passar inom idealet och att man agera som en exemplarisk människa. Att man har kontroll över livets alla pusselbitar. Alltid. Hela tiden.

Att vara en miljönvänlig, ekotänkande överpresterare passar bra in i dagens glandsbildsmänniska. Det är ännu ett till område man kan jämföra sig med andra. Den perfekta sopsorteringen är den nya platta magen. Människor sneglar ner i varandras korgar i butiken för att kontrollera deras inköp och överträffa varandra.

”Jaha. Hen har utländska grönsaker i korgen. Kött också. Och burhönsägg och oekologisk mjölk. Men aj då hen har både tofu, havremjölk och sojayoghurt”.

Jag känner pressen att vara en miljömedveten människa, speciellt eftersom jag genuint tycker att det är väldigt viktigt. Ändå trampar jag gång på gång i klaveret och sorterar fel och spontanköper klädesplagg som enbart den mest osympatiska miljöboven skulle röra med en pincett. Men jag försöker mitt bästa, trots att jag gör misstag, syndar och faller. För jag är mänsklig, inte perfekt.

Strävan efter perfektion leder ofta till oönskad stress och prestationsångest, något jag fått uppleva gott om redan trots min unga ålder. Därför behöver jag inte ett till område där jag ska känna mig skyldig. Det här betyder ju självklart inte att jag ska slopa mitt miljötänk. Men jag ska heller inte späka mig själv över mina misstag.

Att värna om miljön handlar inte om att vara perfekt, det handlar om att vara vän med miljön. Det heter ju faktiskt inte miljöperfektionist, utan miljövän.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *