Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Skrämmande, på riktigt

9 jan , 2016, 15.07 Markus

 

När dottern föddes fick jag upp ögonen för att det finns vissa skillander i hur män och kvinnor behandlas i vårt samhälle. Detta var nytt för mej och blev något av en shock. Har även skrivit om detta i ett antal inlägg.

Längre trodde jag att detta främst var ett strukturellt problem, alltså att gamla seder dör långsamt och att världen förändras snabbare än vissa hinner med.  Tyvärr börjar jag sakta men säkert bli övertygad om att detta måste vara något djupare. Man talar om misogyni (hat eller starka fördomar mot kvinnor). I många fall är det säkert mera fördomar än hat. Visst handlar misogyni delvis också om att världen förändras snabbare än vissa hinner med, men det är inte hela sanningen.

T.ex inom kyrkan finns det många som motsätter sig kvinnopräster men i övrigt inte är direkt misogyna. Jo, de har fördomar om hur en kvinna kan fungera som präst, men det handlar väl i främsta hand om snäv bibeltolkning än om förakt mot kvinnor. De är personer som i princip är snälla, men pga en (konstig) extern impuls inte tror att en kvinna kan fungera som präst.

Även om jag inte riktigt förstår hur det tänker, kan jag anse att det finns en allvarligare grad av misogyni. Om man vill bli rikigt deppad, kan man gå in på Twitter och läsa t.ex med hashtagen ”#lääppijä”. Där berättar kvinnor om hur de blivit ofredade i vardagen och tyvärr finns de många som anser att ”lite sådant borde man ju tåla”. Inte nog med att fenomenet existerar, man borde även acceptera det.Lääppijä

Att det finns enskilda galenpannor som driver fenomenet till sin spets är en sak, men det som oroar mej mera är att det tycks vara delvis accepterat av en bredare skara människor. Att vi alltså gör en fundamental skillnad i hur vi värdesätter en persons integritet och självbestämmaderätt på basen av kön. Det tycker jag är skrämmande, på riktigt.

 

Kom osökt på ett inlägg jag skrivit för snart två år sedan. Då tänkte jag att det borde finnas infotillfällen för pappor som endast har söner, då de omedvetet kan föra vidare gamla könsfördomar. Alla pappor med endast pojkar gör inte så, naturligtvis, men risken ökar. 

http://andetag.blogg.hbl.fi/2014/05/31/en-kurs-for-pappor-med-endast-soner/

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *