Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag,Nyårslöften

Nyårslöften

7 jan , 2016, 02.09 Sofie

 

image

Jag är inte mycket för nyårslöften, jag blir oftast besviken på mig själv till följd av dom, men ett kommer jag att försöka hålla nästa år, att andas!

Det låter ju lite futtigt att lova nåt som man gör varje dag, varje minut utan att ens tänka på det, men det är ju så viktigt!

Jag har sjungit mycket och fått lära mig hur stor betydelse andningen har då man sjunger. För att inte förstöra rösten behöver man andas rätt. För att orka sjunga långa toner krävs tränad andning, för att snabbt få luft mellan två långa strofer behöver du andas genom att bara slappna av för att ansträngningslöst och blixtsnabbt fylla lungorna med luft. När jag ledde en kör inledde vi alltid vår uppsjungning med att andas på olika sätt för att stöda sången. Andningen har varit ett av mina viktigaste redskap, förutom det självklara att jag hållits vid liv, så har andningen hjälpt mig att kunna uttrycka mig och sjunga så mycket som jag gjort i mitt liv.

Så varför har jag glömt bort det nu. Jag har inte sjungit på några år och plötsligt har jag glömt bort att andas. Den livsuppehållande andningen har jag kvar, men den som kontrollerade min uthållighet, den som hjälpte mig uttrycka mig med ljud och i känslor, den andning som kunde lugna och återställa balansen har jag tappat bort.

Därför ska jag andas mer medvetet år 2016.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *