Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Måste man alltid veta?

10 okt , 2015, 11.04 Markus

 

Enligt ordspråket är den enögda kung i de blindas land. Därför har de varit intressant att följa med den nuvarande påven och hans relativt normala världsbild. Om jag förstått det rätt, så vore det bra om påven utför mirakel nu och då. Den nuvarande killen verkar göra ett mirakel, då han lyckats förankra sin världsbild i denna värld och förhoppningsvis får många med sej.

Till skillnad från sina föregångare verkar han förstå att fakta och åsikt är två olika saker. Bara för att många tycker något, betyder det inte att det är sant – även om man trott så i många generationer. Kunskap ökar och förändras (eller förbättras) genom tiden.

För mej är det ett stort mysterium varför man inte kan blanda tro och vetenskap. De utesluter inte varandra, bara man förstår att använda rätt verktyg för rätt ändamål. För att använda ett löjligt exempel: det är lättare att göra makaronilåda med hjälp av en ugn än genom bön. Exemplet är fånigt men jag vågar påstå att om ugnen uppfanns idag, skulle det finns någon som skulle ta Bibeln till hjälp för att avgöra om ugnen är OK att använda eller inte? Nu talas det väl i Bibeln om någon ugn (tror jag), så det är väl OK att använda ugnen, men får den vara en varmluftsugn eller ha en timer?

Exemplet är kraftigt karrikerat men frågan kvarstår: hur behandlar vi information vi inte fullt förstår? Försöker vi öka vår kunskap eller väljer vi att säga ”Outgrundliga äro Herrens vägar” när vi inte förstår?

Varför är det så svårt att ta in information som eventuellt ifrågasätter den världsbild man har? Vore det verkligen så farligt om man fick en ny insikt? Tänk om man haft fel?

Om vi ser på den stora bilden så finns det väl ingenting som utsluter både skapelseteorin och evolution. De kan båda finnas, precis som tanken om att livet på jorden egentligen kommit från rymden i form av någon enkel livsform med en kolliderade himlakropp. Något måste ju ha startat den enkla livsformen på den inkommande meteoriten. Det kan vara slumpen eller en skapare. Båda alternativen är möjliga, även om de har olika odds.

Vi måste våga ställa de svåra frågorna, även om svaret kanske ändrar oss. Själv tenderar jag tro mera på vetenskapliga lösningar men utesluter inte möjligheten av t.ex en skapelse på sju dagar. Jag förstår inte riktigt hur det skulle ha gått till men det är säkert för att jag inte är intelligent nog. Kanske sju dagar egentligen betyder något helt annan än vad vi uppfattar idag och eftersom orginalbibeln inte är illustrerad så vet inte vi hur djuren i lustgården såg ut på riktigt. Därmed skall vi inte heller utesluta evolutionsteorin som en del av vår utveckling.

Svåra frågor såhär innan lunch. Bättre att gå äta makaronilåda, som just blir färdig i ugnen.

Läs också

2 kommentarer

  1. christian mildh skriver:

    If seven days in the bible stand for something different and metaphorical, what else does, and how do we detrmine what to take literally and what not…what standards do we use to assess the veracity of a truth claim?…quoting Christopher Hitchens, ( and others ) ”extraordinary claims require extraordinary evidence”…

  2. Nina Michael skriver:

    Nina Isabella Michael
    5 tim ·

    För HBL (Hufvudstadsbladet) debatt

    Hej, Markus Andersén,

    nog blir man konfunderad av HBL, minsann! Det står idag att välgörenhetssamhället har kampen men att resurserna hårdnat. Nu blir det sämre stöd för arbetslösa, och vad allt ännu? Nu skriver du om Påven Fransiskus och det har undgått dig att han i ett flertal intervjuer uttryckligen har sagt att Jesus och Bibeln är LÖGNER! Hade någon en gång sagt åt mig att det inte finns vetenskapliga bevis för Guds (och Djävulens!) existens så hade jag aldrig trott på dem. Det finns dock två vetenskapliga undersökningar av shamanismens existens, men det har också undgått dig! Det gäller paret Harner, så att ät du bara din makaronilåda också för att ”Outgrundliga äro Herrens vägar!” Har du inte heller vetat att Kristendomen har bara 2000 år på nacken och shamanismen minst 50 000 år bakom sig, om inte mera, och de otroliga underverken har Gud fått av Buddhisterna! – Inte har de ramlat ner från HIMMLEN! – Det går också att värma upp lådan också, i ugnen!

    Bild: Han är defintivt MIN TYP, men vart ska jag skicka den!?Det finns ju ingenting att skicka från!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *