Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Grannar och kulturer

23 maj , 2015, 00.17 Paula

 

Jag läste just om en bok som har nyss getts ut. Boken heter Finlands somalier (Suomen somalit) och är baserad på ett hundratal intervjuer med somalier. De intervjuade personerna har fått berätta sina tankar och upplevelser om Finland och finländare.

Jag tycker att det är bra att det görs såna här böcker och att vi även på andra sätt lyssnar på dom som inte är födda i vårt land. Vi finländare är fortfarande förhållandevis ovana vid människor som är uppväxta i andra kulturer, och kan behöva hjälp i att förstå och uppskatta sådant som vi inte är vana vid.

Det är bra för oss att få nya perspektiv på livet, hur vi förhåller oss till våra familjer, grannar och främmande människor. Det finns fler definitioner på vad som är vanligt och normalt än vad vi är uppväxta med, och bara för att något känns främmande så betyder det inte att det måste vara fel.

En konkret sak som jag har nu senast tänkt på är hur vi förhåller oss till våra grannar. Jag har nu bott i nästan fem år i Helsingfors, men känner mig fortfarande lite ovan vid hur stor distans det är även mellan människor som råkar träffas nästan dagligen i trappgården eller utanför huset. Nu är det inte riktigt så i stora delar av landet, men det är nog ändå en väldigt stor skillnad till vad t.ex. somalierna är vana vid.

flygfältNu har jag just nu inte särskilt många vänner med andra kulturella rötter än mina. Jag har dock haft stor hjälp i att förändra min inställning till grannar och andra människor som jag då och då träffar i att ha en vän av en annan djurart än mig själv. Min hund tar kontakt till alla människor som hon bara får och kan. Det kan ibland kännas lite obekvämt, men jag är ändå nöjd med att både tvingas och ha den här enkla möjligheten att komma till tals med olika människor.

Vad skulle du vilja eller behöva lära dig från andra kulturer, mänskliga eller djuriska? Är det något du har anammat från en annan kultur som du tycker funkar bättre än det som du har blivit uppväxt i? Berätta gärna!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *