Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Hur värms underjorden?

16 maj , 2015, 21.42 Markus

 

Påven gjorde ett intressant uttalande här i veckan. Han konstaterade att de som förstör miljön kommer att ställas till svars. Han talade om en större helhet där han konstaterade att det egentligen kunde finnas mat åt alla, bara vi inte slösade med resursena och tog hand om vår miljö. Det är intressant att påven säger så, för det är ett ställningstagande i klimatdiskussionen. Den religösa högern i USA har redan reagerat på detta, då många av dem hamnar i en intressant sits. Många av dem är klimatskeptiker men nu säger deras andliga ledare att de inte skall vara det. Kan bli intressant.

Vatikanen jobbar dessutom med ett uttalande till den stora klimatkonferensen i höst och deras vetenskapliga avdelning tycks vara av den åsikten att klimatförändringen är verklig och antaligen påskyndas av människors handlingar. Det finns redan de som säger att påven inte skall befatta sig i sådant men jag tycker det är bra att han gör det. Över en miljard människor lyssnar när han pratar och många av dem i länder där miljön mår dåligt.

Jag började fundera på vad som händer med de som ställs till svars. Det finns en möjlighet att de hamnar i underjorden, om de gjort bort sig riktigt ordentligt. Den logiska frågan är då: ifall de är riktigt varmt i underjorden, hur värms den? Om underjordens herre vore praktisk, skulle det vara med geotermisk värme, men jag har sett många illustrationer där det skyfflas kol. Kol bryts ut från underjorden, så kanske straffet är att man får jobba i en kolgruva och sedan används samma kol för att göra det hett där man är. Det skulle på något sätt vara mera av ett straff, då geotermisk värme är relativt självgående och inte förorenar.

Är jag fånig? Kanske, men om det finns en underjord och den underjorden skall vara ett varmt ställe, måste det värmas. Alltså en valid fråga, speciellt när tom. Vatikanen tar vetenskapen till hjälp. Alternativt är underjorden så lång inne i jorden att det inte behöver värmas upp ytterligare, men då faller kolskyfflandet bort.

Något att fundera på i väntan på den intressanta raporten från Vatikanen? Skämt åsido, tummen upp för Vatikanen för att de deltar i klimatdiskussionen.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *