Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Vetenskaplig vänskap

23 jan , 2015, 23.16 Paula

 

Jag läste för någon vecka sedan om en studie gjord av forskaren Arthur Aron som publicerades redan 1997 men som har nu under de senaste veckorna dykt upp i olika diskussioner. Arons studie gick ut på att testa ifall två för varandra tidigare okända människor kunde känna närhet till varandra som vanligtvis bara upplevs i mer långvariga nära relationer, efter att ha suttit i ungefär en timmes tid med varandra i ett rum och svarat på en serie frågor. Försökspersonerna fick alltså en lista med 36 mer och mer personliga frågor om sig själva, som de skulle sedan berätta svaren på till varandra. Enligt vissa versioner av försöket hör till testet också att efter samtalet ska försökspersonerna titta på varandra i ögonen i fyra minuters tid, utan att säga något. Metoden har senare tydligen använts både i försök att bilda romantiska par, fördjupa vänskap och även föra t.ex. arbetskamrater närmare varandra.

Jag tror att metoden fungerar, åtminstone om de två människorna som ska samtala inte är personer som har svårt för att förstå eller tolerera människor som är annorlunda från en själv. Jag kan dock tänka mig att det vore ett intressant sätt att få människor som kommer från helt olika bakgrunder och värderingar få kanske upptäcka något gemensamt och gott i varandra.

Om det är något jag har lärt mig i livet, så är det att det är bara genom ärlighet och öppenhet som man kan skapa meningsfulla, djupa relationer. De gångerna jag har öppnat mig för en annan människa, har det nästan alltid resulterat åtminstone i ett gott samtal, och några gånger även en fin vänskap. Jag har funnit förståelse och likadana berättelser i samtal med människor som jag i förhand inte hade trott att jag skulle finna så mycket gemensamt med.

Det kan vara nervöst och skrämmande att öppna sig för en annan, men vad har man egentligen att förlora? Det kan hända att den andra människan sedan visar sig att inte vara någon att lita på, men jag vägrar låta det hindra mig från att försöka.

Varför inte testa Arons frågor tillsammans med en vän eller bekant, någon som du är lite nyfiken på eller kanske skulle vilja lära känna bättre? Ta chansen, säg att det handlar om vetenskap om du behöver ett svepskäl. Och berätta sen gärna hur det gick!

https://www.youtube.com/watch?v=1CpEqPC9TRw

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *