Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Fyrkanter och runda hål

22 Nov , 2014, 11.33 Markus

 

Jag har levt med kristna människor omkring mej hela mitt liv. En del mera aktivt troende än andra och en del mera konservativa än andra. Som en rationellt tänkande människa har jag därför måsta lära mej att filtrera information och åsikter. Det vore kanske lite fult att säga att jag har lärt mej att ha överseende med allehanda tankar och teorier, så bättre att tala om filter.

Nu menar jag inget illa, men det är tidvis svårt att förstå hur människor, som i övrigt är mycket kloka och rationella, har åsikter och värdegrunder som inte är i linje med deras i övrigt skarpa intellekt. Problemet uppstår när en intelligent människa försöker motivera (åt sig själv) en viss åsikt eller begrepp så att den kan omfattas av de värderingar och tankesystem den personen har. För att använda en dålig jämförelse: personen försöker få en fyrkant att rymmas genom ett runt hål, istället för att söka efter ett fyrkantigt hål. Man får nog en fyrkant genom ett runt hål, bara man vänder och vrider och trycker tillräckligt hårt och länge…

Tanken om att samkönade äktenskap inte är möjliga pga. FN:s människorättsdeklaration är ett typexempel på en sådan tankefälla. Sök och du skall finna, så det står skrivet någonstans.

Om man verkligen och uppriktigt tror att t.ex ett samkönat äktenskap leder till Sodom&Gomorra, kommer man att söka efter motiveringar överallt, för ens värdegrund behöver det. Vi vet alla hur dåligt man mår när något som strider mot ens värdegrund händer. Desto starkare tro, desto sämre mår man när något strider mot ens värdegrund.

Nu måste jag vara ärlig och berätta att jag faktiskt har en sak där jag låter min värdegrund gå före sunt förnuft: jag undviker att lyssna på (eller ta nattvard från) präster som jag inte tycker att det är bra. Hur jag kategoriserar dem i bra och dåliga har inget direkt system, men följande saker tycks inverka på mej (i fri ordning): prästens syn på kvinnopräster och sexuella minoriter, hur prästen kan uppträda och predika samt om de säger rätta och/eller intressanta saker när de har sin publiks uppmärksamhet. Även hur de behandlar sina medmänniskor tycks inverka på mej. En präst har t.o.m blivit ratad för att han inte höll uppe dörren för en kvinna, utan gick först in själv. Konstigt nog har prästens personlighet och sätt att hantera människor nästan en större inverkan än deras syn på religionen. Man får antingen bra eller dåliga vibes av en präst, oavsätt läggning.

Nackdelen med detta system är att det är svårt att få in nya präster på min OK-lista, då jag sällan scoutar efter nya. På senare år har endast två präster blivit OK:ade: en kyrkoherde från Östra Helsingfors och en präst/terapeut/programledare som inte jobbar som präst nu. Dessa två kunde framföra relevant information på ett behagligt sätt den gången jag råkade sitta i kyrkbänken.

Det finns även en pastor från nordvästra Helsingfors som i princip platsar. Vi kanske inte delar alla värderingar, men jag får bra vibes och det väger relativt tungt.

Just det, en präst som just nu forskar i Åbo skulle antagligen platsa, men jag har faktist aldrig sätt denna präst i action, så måste förbehålla rätten att ändra mej. Tror dock att det är en lågoddsare.

Om jag skulle låta sunt förnuft styra, skulle jag lyssna till alla präster oavsätt åsikt, läggning eller kunskaper i vett&etikett, för man kunde få nya insikter. Men i trosfrågor är det sällan sunt förnuft som styr. Därför lär jag mej sällan något nytt, eftersom det kan innebära att jag måste justera min värdegrund.

Så är vi människor lagda och det är vår börda att bära. Därför försöker jag tillämpa den gyllene regeln. Kan låta som en klyscha, men den fungerar ganska bra.

Kommentera gärna nedan om ni har bra sätt att få in nya tankar och värderingar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *