Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Vem vill du toaletta med?

9 jul , 2014, 10.49 Emma Audas

 

toalettpappersrulle1Ally McBeal gav oss kanske det första smakprovet för ca 15 år sedan, men nu börjar de dyka upp både här och där:

Unisextoaletterna.

Och världen rasar för många. Jag har suttit med några gånger då diskussionen kommer upp. Oftast är tonen mycket skeptisk. Och nu är det en av Sveriges största bloggare, Blondinbella, som uttalat sig. Det är inte första gången hon påstår att jämställdheten gått för långt. Tidigare har hon sagt att hon inte ska ge dockor till sin son, att amning borde skylas på restaurang och att det var opassande av melodifestivalens värdinna att ha orakade armhålor i TV. (Källa: blondinbella.se)

Nåväl. Blondinbella är upprörd, och det blir en nyhet.

”Måste jämställdheten följa med oss ända in när vi bajsar? Kan vi inte bara få hålla en distans när det gäller det?”

Ja, vad tycker vi? Ska jämställdheten faktiskt följa med oss överallt? Ja, kanske det. Jag tänker att allt vi kallar jämställt så borde vi i rimlighetens namn (och laglighetens, för den delen) alltid ha mycket goda skäl för att välja bort, om vi vill det. Jag är trött på alla meningar som börjar med ”Alltså visst är det bra men jämställdhet, men…”. Skippa den där första delen av meningen och säg vad du på riktigt tycker och låt dig sedan bli kallad ett jämställdhetsproblem. Vi är alla sådana ibland – stå för det!

”Alltså att gå på toaletten gör alla människor, det är inte det, men det är JOBBIGT att bajsa inför det andra könet, likaså var det obekvämt för mig att göra ordning mig (man ser ju helt knäpp ut med öppen mun, halft dreglandes när man målar fransarna).”

Ja, hemska saker! Tänk om man ibland skulle behöva vara – håll i hatten nu – oattraktiv inför det andra könet! Tänk om man som heterosexuell kvinna skulle behöva göra något inför en okänd man som traditionellt sett anses lite… avstötande! Tänk om det skulle komma fram att vi kvinnor faktiskt gör annat än pudrar näsan då vi uppsöker en toalett! Jämmer och elände, ändå!

”Dessutom är männen de stora förlorarna när man har bort pissoar-möjligheten, vi kvinnor tar mer tid på oss så välkommen till lång kö.”

Ja, männen är välkomna med i den kö vi redan står i! Och jag upplever att vi kvinnor är de stora förlorarna idag. Jag tycker att könsuppdelade toaletter bidrar till sexualiseringen av kvinnan, dvs. vi får varken kissa eller sminka oss så att en man hör eller ser. Varför? Jo, för att han ska få upprätthålla idealbilden av oss. Bilden av kvinnan som alltid ska serveras ”färdig och klar”. Och om vi nu ansträngde oss lite och föreställde oss att jag hade samma utmaning att hålla salivet i munnen då jag applicerar mascara som Blondinbella har så borde jag väl tycka att det är lika otrevligt att dregla inför kvinnor som inför män. Om inte, så är ju något tokigt.

Och en sak till:
Varför måste jag vara den enda kvinna som min man ser dregla och hör gå på toa? Varför ska den attraktiva, färdiga och äckelfria bilden vara reserverad för alla de andra kvinnorna? Hur hjälper det oss, riktigt?

Jag dumförklarar inte åsikten som Blondinbella och många andra har. För jag fattar! Jag har samma tendens att tycka att det är ganska bekvämt med skilda toaletter. Men det att jag tycker det så tror jag att beror på ett fel. Och felet är bl.a. det att jag är mer medveten om mina orakade sommarben då jag träffar manliga vänner. Och så länge det är så, så vill jag välkomna unisextoaletterna.
För jag behöver dem!

Läs också

4 kommentarer

 1. Janette skriver:

  Så länge jag får sitta ensam i ett bås kan jag mycket väl toaletta med vem som helst. Men skulle jag sitta på ett gammalt utedass med 10 hål så skulle jag nog önska samtliga andra dit pepparn växer.

 2. Micke skriver:

  Uppmuntrad av förhållandena under en resa till Sverige gjorde jag nyligen ett förslag om att omvandla toaletterna på kontoret där jag arbetar till Unisex. Detta pga att de tillbudsstående stolarnas antal i nuläge är för litet för att dela ineffektivt och dessutom står i snarast omvänt förhållande till könsfördelningen på kontoret.

  Som väntat torpederas förslaget effektivt, men den diskussion som uppstod följde överhuvudtaget inte den som syns här. Nej, det som hände var att flera kvinnor helt öppet vädrade sina förutfattade meningar om nedbajsade stolskanter, uppfällda ringar, kiss på golvet och allmänt manligt snusk. Jag blev uppriktigt förvånad över hur nedsättande högt utbildade medelålders kvinnor tyckte sig kunna tänka och tala om männens förmåga att upprätthålla acceptabla hygieniska förhållanden.

 3. Daniel N skriver:

  Jag tycker att unisextoaletter är skit. Medan vanliga toaletter helt enkelt bara tar emot skit 🙂

 4. 1970 skriver:

  De gånger jag -en kvinna -går på en allmäntoalett vill jag kunna låsa dörren omkriing med för att få uträtta mina behov i fred.Då bryr jag mig f i om jag eventuellt ser oattraktiv ut i någon mans ögon. Jag är såpass”gammalmodig” att jag vill ha dam- resp herrtoaletter skilt !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *