Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag,Okategoriserade

Smaklig sommar utan trädgårdsland

15 jun , 2014, 21.32 Malena Björkgren

 

Dandelion FlowersJag trivs mycket bra där jag och min familj bor, men så här års är det ändå ett faktum: vi kommer inte att kunna ha potatisland eller trädgårdsland här i stan, knappast heller några rader med bärbuskar. Samtidigt vet jag ju inte med säkerhet hur det skulle vara om vi bodde annorlunda: på landet och med utrymme och tillräckligt med sol för allt det där. Skulle jag på riktigt odla och vara så där självhushållande som jag drömmer om när jag bläddrar i odlingsböckerna med härliga bilder? Det är inte säkert.

Vi bor centralt, men ändå avskilt. Det finns en liten täppa utanför huset, den får vi använda, men många lövträd gör läget skuggigt och solen försvinner bakom takåsen vid middagstid. Ifjol gjorde jag ett försök att plantera mangold, sallad och rädisor i gamla byrålådor. Mangolden räckte till en paj, resten var inget att tala om. Kanske lådorna var för låga, näringen för knapp eller läget för skuggigt?

Grannen berättar att det var en dam från Pello som för 20 år sedan fröjdade sig åt de sydliga breddgraderna i Åbo. Det som växer på täppan lär vara hälsningar från henne.

I år är det tredje sommaren vi bor här. Jag har inte gjort några stora odlingsförsök men tanken på den goda odlaren från Pello inspirerar på andra sätt: Vad växer här redan? Vad kan man äta? Täppan svarar: Daggkåpor, gräslök och massor med oregano. Och om jag dessutom får ta den allmänna gräsmattan och den lilla backsluttningen till hjälp: maskros och brännässlor, ja, antagligen även kirskål (bara jag skulle komma ihåg hur den ser ut). Jag tror jag vågar påstå att vi nästan är självförsörjande vad gäller dessa växter. Dessutom meddelar farbrorn i huset bredvid att han inte använder sin rabarber. Vi får gärna skörda den. Nu har jag snart mera än vad jag mäktar med…

En sen kväll går jag ut och plockar maskrosblommor. Jag myser. Känner mig rik och tacksam. En hemlig bonde mitt i stan, utan vare sig potatis- eller trädgårdsland. Följande dag hör jag gräsklipparens surr. Det var i sista stund. Nu puttrar maskrossirapen på spisen. Här kommer receptet – sirapen passar bra till glass, plättar eller kanske i teet.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *