Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Om att tänka om

4 jun , 2014, 10.42 Emma Audas

 

Det finns en ibland lite småfyndig sida på facebook som hyllar vetenskapen.
Ofta publiceras intressanta eller roliga bilder på sidan som flera av mina facebook vänner delar vidare.
Nu har jag i mitt fb-flöde sett en textbild ett antal gånger som ger mig lite huvudbry.

Bilden ser ni här:

science1
Och jag tänker:

  1. Varför envisas vetenskapsintresserade (-troende) med att på ett så ovetenskapligt sätt kritisera andra former av kunskap och erfarenhet?
  2. Jag har många gånger bytt min ”religiösa åsikt”, om man nu kan tala om en sådan. Min tro står konstant i förändring. Jag vågar aldrig säga mig ha rätt, eftersom jag då begränsar möjligheten att överbevisas av Gud själv. Dvs, det är svårt att lära känna Gud bättre om jag låser mig vid uppfattningen att jag redan vet vem Gud är. Därför är jag öppen för att tänka om och ändrar dessutom uppfattning om saker som gäller min tro ganska ofta. Så det är ju tråkigt att Carl Sagan, astronomen och fysikern som ligger bakom citatet, inte träffat mig eller de flesta troende jag umgås med. Då hade han inte behövt formulera sin besvikelse på det här sättet.
  3. Jag har många gånger träffat religions-/troskritiska människor som har en stark uppfattning om vad religiös tro och troende är. Ofta är den uppfattningen hämtad av Richard Dawkins eller någon annan amerikan som fått full tillåtelse att driva med en viss (ofta amerikansk) religiositet som jag inte känner igen mig i överhuvudtaget. Då dessa personer sedan träffat mig eller andra som inte passar in i den fördomen, så tenderar man att ha väldigt svårt att ändra uppfattning. Istället är det ganska vanligt att de här personerna hävdar att jag är ett undantag, en annorlunda troende. Men här kommer det: Det är jag inte! Vi är många. Och ofta då människor inte vill ändra åsikt även om de överbevisas så är det på grund av rädsla. Eller på grund av att pengar eller makt står på spel.

Så jag utmanar gärna de religionskritiska tillbaka:
Är ni beredda att ändra åsikt om vi inte är vad ni trodde att vi var?
Och om inte: Vilken rädsla har ni inom er? Eller vilken maktposition antar ni er bevara, och i förhållande till vem?

Läs också

En kommentar

  1. Oscar Damén skriver:

    Hej Emma! Jag är absolut redo att ändra min åsikt . Det vore ovetenskapligt att låsa in sig i ett visst tankesätt. Man bör vara öppen till falsifiering hela tiden, skeptisk till sin egna syn på saker för att kunna vara en bra vetenskapsman/kvinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *