Vardagstro och söndagstvivel

Nyårslöften

Brevskrivning i startgroparna

5 jan , 2014, 22.49 Malena Björkgren

 

Jag ska köpa födelsedagspresent åt en åttaåring. Det första jag kommer att tänka på är brevpapper. Nästa tanke: är det ens möjligt att köpa brevpapper i bokhandlarna? Antagligen finns det brevpapper, men utbudet är knappast stort. Brevpapperskonsumtionen måste ha dalat märkbart de senaste tio-femton åren. Andra sätt att kommunicera har stigit fram och jag har själv på många sätt anammat dessa (Facebook, sms, epost osv). Jag sätter ingen värdering i att det är så, men kan också konstatera att min skrivbordslåda innehåller en hel del brevpapper från slutet av 1980-talet – ark som bara väntar på att användas (eller arkiveras?). ”På den tiden” låg brevpapper högt på önskelistan för en åttaårig tjej. Brevpapper betydde brevvänner som betydde roliga typer att skriva till och få brev av. Allt tack vare tidningen EOS och dess brevvänsspalt.

Fortfarande tycker jag att det är spännande när posten anländer. Jag kan knappt vänta att gå och titta. Kanske ligger där idag andra brev än räkningar? Till och med räkningar tycker jag om – glädjen i att sprätta upp kuvert har inga gränser…

Men nu är det inte 1986, det är inte jag som fyller år. I stället har vi nyligen fått börja stava 2014. Det är nyårslöftenas tid. Jag har ofta varit dålig på att få till några löften, men medan jag velar kring födelsedagspresenten stiger ett litet litet löfte fram, ett löfte som förhoppningsvis gör någon glad och som ger mera luft i min skrivbordslåda: Under 2014 ska jag skriva ett brev till någon varje månad.

Det finns något i brevskrivandet (om jag minns rätt) som får tiden att stanna upp, eller att åtminstone inte rusa iväg och bli fragment. Ett allvar kanske, en närvaro? För jag kanske behöver disponera brevet, planera vad det är jag vill berätta, fundera kring eller fråga i det här stycket och i nästa. Jag kan behöva tänka en mening eller en tanke lite mera färdig innan jag går till verket.

Skeptikern i mig flinar redan retsamt: hur mycket titta-ut-genom-fönstret-och-samla-sig-stillsamt-med-en-kopp-te-i-ena-handen-och-brevskrivar-don-i-andra-handen har småbarnsföräldern då tänkt sig orka med efter kl 21 en söndag kväll? Sant. Det hela kanske strandar i februari. Tills dess: Kolla din snigelpost noga! Den hoppfulle kan fortsätta kolla året till slut.

Gott nytt brevskrivarlångsamt år!

Läs också

3 kommentarer

  1. Lotta skriver:

    Bra tips med ett brev i månaden. Tack! Och presenten kunde kanske vara en dagbok med ett pyttelitet lås?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *