Vardagstro och söndagstvivel

Adventskalender,Andetag

Lucka 1: Julkrimskrams, tumistid och en Jesus som inte kan bli lurad

1 Dec , 2013, 17.53 Jessica

 

När får man korka den första glöggen och nynna på den första julsången – en diskussion som äger rum på höstkanten och är lika tradition som julen själv. En suktar jul innan höstlöven trillat och en har överdos av pepparkaka innan andra hunnit fatta advent. En annan suckar över att affärerna spelar julmusik medan det ännu är solkrämsäsong och påminner om att JESUS JU INTE ALLS ÄR FÖDD ÄNNU OCH JULEN INTE ALLAS HAR KOMMIT HOPPTRALALLALAA!!

Den diskussionen får mig att småle litegrann. Hemma pyntar jag med vänster hand ungefär samtidigt som den högra tänder det första ljuset men på jobbet har julbollarna på bordet redan hunnit samla några lager damm. Där är alla metoder som kan hjälpa mig att orka med evigt e-post-pling och överlånga to-do-listor tillåtna. Och jag tänker att om nu någon i detta blöta höstmörker kan bli en gnutta gladare av några röda bollar och lite lysande lampor så fram med allt bara! Jesusbabyn blir inte lurad av våra juldekorationer!

Dessutom. Det händer sig att våra förväntningar på julen är orealistiskt höga. Det ska vara finstädat, dofta pepparkaka och familjen ska skratta högt medan den dansar ring kring perfekt och icke-barrande gran. Typ. Är man en jul-gillare och har en tendens för det där så är det kanske bara plus att sprida ut julmyseriet över en lite längre tid. Tända några extra ljus i oktober, sörpla glögg i november och klämma i med en julsång när man har lust för det. Det må vara advent i december men julstämning och glada miner kan inte prickas in i kalendern.

Hur som helst. Idag är vi på säkra sidan. Kyrkbänkarna har ropat hosianna och Maria är redan höggravid så nu är det officiellt okej att plocka fram julkrimskramset. Det gör vi i bloggen den här veckan.

Själv väljer jag att plocka fram adventskalendern och delar med mig av två kalendertips, speciellt till dig som vill undvika julavdelningen eller som bara inte är sugen på chokladen. En adventskalender är en av de få prydnader som blivit tradition sedan jag byggt eget hem. En favorit av adventakalendrarna är den jag delade med min studietidssambo. Varannan dag fick den ena bli överraskad av vad som fanns i luckan. Jag kunde ge henne ”idag fixar jag veckostädningen”, ”avslappnande handmassage” eller ”byter den där lampan i tamburen som blinkat flera månader”. Som den bästa av kockarna kunde hon bjuda på frukostar, lunchar och hembakat bröd – så klart i kombination med trevligt sällskap. Överraskningarna presenterades i form av små dikter. En ypperlig kalender om man vill använda fantasin, behöver mera tumistid och framförallt – har hushållssysslor som någon borde ta itu med.

Mitt andra adventskalendertips är att du följer vår här på Andetag. För nu ska vi i 25 dagar frossa jul. Både framifrån och bakifrån. Både mysa och sucka djupt. Skrika hosianna och stilla oss vid den rykande glöggen. Allt i en salig röra.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *