Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Åsiktism

27 Nov , 2013, 11.08 Emma Audas

 

Nytt ord, varsågoda! Noll träffar på Google. Åsiktism.

Med varierande resultat lär vi oss att inte döma människor utgående från handikapp, kön, utseende, sexuell läggning, m.m. Och vi vet att det är fel av de där krogarna i Helsingfors att inte släppa in människor med en mörkare hudfärg. Vi lär oss att inte döma människor utgående från sådant de inte kan göra något åt, för vi får inte döma utgående från vad någon ”är”. Det är regeln.
Så betyder det då att vi får döma folk utgående från vad de tycker?

Människor ska kunna stå för sina ord och sina handlingar. Men ger det oss rätten att förminska människor på grund av deras åsikt? Jag upplever idag att många tar sig friheten att håna andra för att de inte tycker lika. Fenomenet hittas i många olika frågor kring t.ex. religiös tro, heterosexism, partipolitik, invandring, pälsnäring och feminism.

Och visst är det svårt, det där att älska bortom åsikten. Vi får inte döma någon pga vad den är, skrev jag. Men på ett sätt verkar vi tänka att det vi inte kan påverka (hudfärg, kön, etc.) – det är vi heller inte. Åtminstone är vi ju mer än det. Men vi kanske tycker att människor faktiskt är sin åsikt, eftersom de väljer den själva. Vad du tycker speglar vem du är mer än vad din ögonfärg gör. Det kunde nästan vara en av anti-rasismens grundpelare.

Men ändå. Någonstans måste vi kanske acceptera att även om vi kan ändra åsikt, så kan den vara nästan lika tilldelad oss som vår ögonfärg. Vår uppväxt, våra erfarenheter, våra rädslor… Allt det formar vad vi sedan utåt säger oss tycka. Och tanken på att byta åsikt kan ibland vara mer skrämmande än tanken på att riva ut sina ögon och ersätta dem med nya kulor av annan kulör.

Så kanske vi alla ska ta och öva oss i att inte vara åsiktister? Vi kan försöka minnas skillnaden mellan att bedöma och döma, och låta andra bli mer än sina åsikter. Feministen kan gå på kaffe med kvinnan som vill underordna sig sin man. Den kvinnan kan i sin tur bjuda en ”hen-användare” på lunch. Hen kan i sin tur vid eftermiddagskaffet titta närmare på SLEFs fina missionsarbete. Och så kanske våra barn tycker att vi har världens häftigaste inställning till andra människor, och sedan gör som vi.

Läs också

3 kommentarer

  1. Anders skriver:

    Grattis: 1 resultat (0,45 sekunder) .
    De e du.

  2. Carina skriver:

    Därför blir jag väldigt uttråkad av mina egna och andras åsikter – så där överlag. Bra skrivet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *