Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt

Ljus – inte våld

24 Nov , 2013, 23.08 Malena Björkgren

 

Imorgon – den 25.11 – är det den Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. När strategier och planer talar om att ”minska” våldet håller den här dagen envist fast vid att avskaffa våldet. Ett trotsigt hopp. Och det behövs. Ifjol dog 17 kvinnor i vårt land till följd av våld från sin nuvarande eller tidigare man, uppger Rättspolitiska forskningsinstitutet.

Det finns också tecken på att de stödformer som ska hjälpa offer för våld stampar på stället: skyddshemsplatserna är fortfarande för få. När regeringsprogrammet har som mål att öka platser går det för tillfället i motsatt riktning (i år har två skyddshem stängts och ett startats upp). Finland förmår erbjuda ca 110 skyddshemsplatser medan Europarådets rekommendation för Finlands del är drygt 500 – en rekommendation Finland gått med på att uppfylla i och med att man undertecknat Istanbulkonventionen.

I år är det framför allt just skyddshemsfrågan som morgondagens kampanj ”Ljus – inte våld” vill uppmärksamma. Det ordnas ljusmanifestationer runtom i landet (se här). Sök dig till en sådan!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *