Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Den kravlösa semestern

3 jun , 2013, 10.52 Mårten

 

En dag om året ångrar jag speciellt att jag inte utövar min lärarprofession. Det är idag. Men för att gardera mig mot bitterhet har jag åkt på semester denna vecka. Egentligen är jag den sista som borde tjata om ledighet. Jag hade nämligen nyligen två och ett halvt år paus från mitt jobb. Det var lyckat. Inte kanske professionellt sett, men personligt. Privilegiet att göra det folk, inklusive jag själv, drömmer om. Ta time out och satsa på sig själv, sina hobbyn och på familjen. Fast i retroperspektiv var det minst lika bra att inse att jag vill ha, saknar och behöver rutiner, kollegor och en professionell identitet. Jag tror de flesta vill känna en yrkesroll. Åtminstone för att kunna ta semester. Kanske känner någon det behovet aningen svagare någon dag. Som idag. Oberoende om man är lärare eller inte.

Och vi behöver tid för oss själva och tid med varandra, oberoende hur oersättliga vi alla är på våra jobb. Kravlöshet föder mänsklighet. Också Angelina Jolie vill hasa omkring osminkad i mysbyxor. Också oppositionsledarna måste få sätta sig i hammocken och njuta av att Sommarfinland är perfekt regeringen till trots.

Vårt välbefinnande kräver kravlöshet. Men våra semestrar lever tyvärr sällan upp till det kravet. Först ska det planeras och bokas. Sen ska det snackas om och triggas inför. Sen när man väl är på semester, ska man ha ut max av det och gärna posta bilder och uppdateringar åt hela-halva världen, för att visa att man minsann har det toppen. Och gärna berättar man om det unika, lite craziga. Sällan all-invlusive hotellet och guiden i orange väst. Och ser man livet som en resa, hur blir den då?

Jag tror väldigt få lever i en charterresa med svenskspråkig guidening och skräddarsytt program. Hur verkar din resa? Min fortsätter idag med att jag (en dag sen) åker till en ort jag inte riktigt vet var den ligger, och än mindre vet vad som väntar där. Men mina vänner borde redan vara där. Och jag litar mera på fruns kartläsande än bilens gps.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *